Aeroportul din Suceava este blocat pentru a patra zi consecutiv din cauza ceții, a anunțat Ioan Măriuța, directorul general al Aeroportului Internațional ”Ștefan cel Mare” din Suceava, informează Obiectiv de Suceava.

”Este ceață sub limita minimă a ILS-ului, sistemul care aduce avioanele la aterizare pe vizibilitate scăzută. Ca urmare, și astăzi, din păcate, dacă nu se îndreaptă vremea, o să trebuiască să redirecționăm aeronavele. Aș vrea să menționez aici faptul că Aeroportul Suceava este dotat cu un ILS de categoria 2, un ILS performant de altfel, pe care în România îl mai au aeroporturile din Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Craiova, Constanța. Sisteme ILS mai performante sunt la aeroporturile de la Timișoara și la Otopeni, ILS-uri care sunt de categoria 3, dar și chiar și cu acestea, nu de puține ori, au fost redirecționate aeronavele la aeroporturile de rezervă”, a declarat directorul Măriuța.

Acesta a mai anunțat că, împreună cu ROMATSA, se încearcă implementarea  unor  proceduri de operare prin GPS, proceduri care vor fi alternative sistemului de navigație de tip ILS. ”ROMATSA are în programul de investiții pentru anul 2023 modernizarea ILS-ului de la Suceava, ca să treacă de la categoria 2 la categoria 3,  cu caracteristici identice ca la Otopeni. Sperăm să definitivăm la sfârșitul anului upgradarea ILS-ului și, după cum spuneam, și procedurii GPS, pentru prima dată în România”, a spus directorul Aeroportului sucevean.

Marius Paisa, managerul departamentului de deservire pasageri, a declarat că principalele companii aeriene au fost afectate de vremea de la Suceava.

”Se întâmplă frecvent și pe alte aeroportul din țară. În cazul aeroportului din Suceava, cursele principale afectate au fost cele ale Tarom, WizzAir și Ryanair. În primă instanță, decizia a fost de amânare a orei de de decolare. Ulterior, văzând că vremea nu se îmbunătățește, cursele au fost anulate și redistribuite, redirecționate către aeroporturile din proximitate, și anume Cluj și Iași.  (…) Noi încercăm să fim proactivi și să oferim suport pasagerilor”, a declarat managerul departamentului de deservire pasageri al Romanian Airport Services.