NVIDIA este deja cel mai important jucător pe piața de plăci grafice, dar după achiziția ARM, e foarte probabil că va face legea și pe partea de procesoare pentru mobile.

NVIDIA a comunicat că va construi un supercomputer cu CPU ARM în birourile din Cambridge. ”AI este cea mai puternică forță de tehnologie din vremea noastră și a lansat un nou val de computing.”, spune CEO-ul NVIDIA, Jensen Huang. ”În anii ce vor urma, trilioane de computere cu AI vor crea un nou internet-of-things care este de mii de ori mai mare decât IoT-ul de astăzi. Combinația noastră va crea o companie poziționată fabulos pentru noua eră AI.”

ARM va fi păstrată ca o divizie separată în cadrul NVIDIA şi îşi va păstra sediul din Marea Britanie, Cambridge. În plus, îşi va păstra şi modelul de business şi neutralitatea în licenţierea de tehnologii standard pentru producătorii de cipuri. În prima fază parteneriatul va genera o serie de cipuri pentru data centere şi zona auto, dar pe termen lung ar putea să apară şi un procesor special pentru telefoanele mobile şi alte terminale mobile.

Softbank cumpărase ARM cu 4 ani în urmă pentru 31 de miliarde de dolari. Prin această achiziţie, Nvidia, a cumpărat tehnologia şi drepturile de proprietate intelectuală folosite în producerea procesoarelor de către companii precum Qualcomm, Apple şi Samsung. Perspectiva pentru Arm este, de asemenea, una cât se poate de pozitivă. Microsoft va dezvolta o versiune cu Arm a laptopurilor sale cu Windows, Surface, iar Apple va începe în curând să comercializeze laptopuri şi PC-uri cu procesoare Arm în locul Intel.