Crăciunul ar trebui să fie o perioadă de boom la piața de flori New Covent Garden Flower Market din sudul Londrei, dar comercianții se luptă cu impactul combinat al pandemiei și al Brexitului.

Aproape toate plantele puse în vânzare aici provin din Uniunea Europeană. Din ianuarie, majoritatea dintre ele au nevoie de documente pentru a trece de vamă.

Dean Knight spune că certificatele fitosanitare, certificatele de origine și inspecțiile fitosanitare la frontieră îi costă afacerea sa 55.000 de lire sterline pe an.

Întârzierile înseamnă că acum este nevoie de trei zile pentru ca plantele să ajungă în Marea Britanie, înainte de Brexit era nevoie de 24 de ore.

Pomii săi de Crăciun provin din Danemarca, iar procurarea lor a implicat costuri suplimentare pe care, spune el, trebuie să le transfere clienților săi.

“Va trebui să o facem, altfel nu vom mai fi pe aici anul viitor pe vremea asta, este de bun simț”, mi-a spus Dean.

“Nu câștigăm destui bani ca să renunțăm la 55.000 de lire sterline”.

Din iulie, aceleași proceduri vamale se vor aplica florilor tăiate, lemnelor, precum și unor fructe și legume.

“Nu cred că florarii își dau seama ce urmează”, spune Dean.

Când perioada de tranziție s-a încheiat în ianuarie, nu a existat nicio situație de prăpastie. “Cel mai rău scenariu rezonabil” al guvernului, conform căruia 7.000 de camioane ar fi trebuit să se așeze din nou la coadă pe M20 în Kent, nu s-a realizat niciodată. Dar Brexitul a perturbat comerțul.

Centrul pentru Reformă Europeană (CER) a modelat performanța comercială a unei Marii Britanii care nu ar părăsi UE, folosind date comerciale din țări precum SUA, Germania, Grecia, Noua Zeelandă și Suedia, a căror performanță a fost similară cu cea a Regatului Unit înainte de Brexit.

Apoi a comparat această ” dublură” cu performanța reală a importurilor și exporturilor britanice începând din ianuarie.

CER a folosit cele mai recente date comerciale, publicate în această dimineață de Oficiul Național de Statistică, pentru a calcula că ieșirea de pe piața unică și din uniunea vamală a redus comerțul cu bunuri în octombrie cu 15,7% sau 12,6 miliarde de lire sterline.

Aceasta este o pierdere uriașă.

Datele comerciale sunt volatile și sunt revizuite frecvent. Pandemia a provocat un șoc uriaș în comerțul britanic și mondial, dar directorul adjunct al CER, John Springford, spune că este “destul de sigur” că Brexitul este de vină pentru această scădere.

“Știm că schimburile comerciale de bunuri între economiile avansate sunt acum mai mari decât înainte de pandemie, cu excepția Marii Britanii și a altor câteva țări care au alte probleme”, a declarat acesta pentru ITV News.

“Așadar, suntem destul de siguri că nu este din cauza pandemiei faptul că Marea Britanie este cu mult în urma altor țări”.

Guvernul a recunoscut că vor exista “probleme inițiale” la încheierea tranziției.

Springford spune că modelul său sugerează că s-a deschis un “decalaj permanent” în comerțul cu bunuri.

Analiza CER încearcă să izoleze impactul Brexitului asupra comerțului nostru cu bunuri, nu asupra economiei în ansamblu.

Este o estimare, dar este în linii mari în concordanță cu impactul asupra comerțului pe care propriul previzionist al guvernului presupune că Brexit-ul îl provoacă.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară consideră că economia britanică va fi cu 4% mai mică pe termen lung ca urmare a ieșirii din UE.

Noile norme comerciale cu UE dau bătăi de cap în special producătorilor de alimente și băuturi.

Compania Cheshire Cheese obișnuia să exporte în 16 țări din UE, inclusiv în Franța și Germania.

Patronul, Simon Spurrell, spune că certificatele de sănătate pentru exporturi l-au costat toată afacerea, care valora 250.000 de lire sterline pe an.

El spune că, de asemenea, a fost exclus de pe piața din Irlanda de Nord.

“Suntem de fapt blocați, în acest moment, pe partea continentală a Regatului Unit, deoarece aceleași reguli comerciale care se aplică Uniunii Europene se aplică și Irlandei de Nord”, a declarat el pentru ITV News.

“Toți producătorii de brânză pescuiesc acum într-un iaz foarte mic, în timp ce înainte aveam o mare imensă în care puteam pescui.”

Regatul Unit a părăsit UE, dar merită să ne amintim că Brexitul nu este cu adevărat “făcut”.

Impactul economic deplin se va manifesta doar atunci când termenii Acordului de comerț și cooperare vor fi pe deplin implementați și când întreprinderile se vor fi adaptat și reorganizat.

Noile controale asupra importurilor din UE încep în noul an. Guvernul încearcă în prezent să renegocieze Protocolul privind Irlanda de Nord.