Avocata turcă Ebru Timtik, închisă de doi ani pentru presupuse legături cu un partid scos în afara legii de regimul Erdogan, a murit vineri într-o închisoare din Istanbul după ce a făcut timp de 238 de zile greva foamei.

Avocata, una dintre miile de victime ale epurărilor politice făcute de regimul autoritar al președintelui Erdogan, a făcut greva foamei, cerând un proces echitabil și a ajuns la doar 30 de kg.

Moartea avocatei a provocat ciocniri în Turcia între susținătorii acesteia și forțele de ordine, protestul fiind înnăbușit de poliție cu gaze lacrimogene, potrivit Deutsche Welle.

Moartea avocatei a provocat reacții dure atât din partea Comisiei Europene, cât și a multor organizații occidentale, toate denunțând lipsa unui proces corect și lipsa de independență a justiției turce.

Tragedia reprezintă o nouă lovitură de imagine pentru Erdogan, exact în momentul în care președintele turc încearcă să atragă de partea sa comunitatea internațională în chestiunea explorărilor pentru hidrocarburi în zona din Marea Mediterană controlată de Grecia.