O declarație încorporată în acordurile de normalizare ale Emiratelor Arabe Unite (EAU) și Bahrain cu Israel, intermediată de Statele Unite, poate duce la divizarea complexului Al-Aqsa, deoarece încalcă status quo-ul, spun analiștii.

Potrivit unui raport al ONG Terrestrial Jerusalem (TJ), declarațiile marchează o „schimbare radicală a status quo-ului” și au „ramificații de amploare și potențial explozive”.

Conform status quo-ului din 1967, numai musulmanii se pot ruga în al-Haram al-Sharif, cunoscut și sub denumirea de Moscheea Al-Aqsa, un complex de 14 hectare (35 de acri).

Non-musulmanii pot vizita acest loc, dar nu se pot ruga. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat acest status quo într-o declarație oficială din 2015.

Cu toate acestea, o clauză inclusă în acordurile recente dintre Israel și statele arabe din Golf indică faptul că acest lucru nu mai poate fi valabil.

Potrivit declarației comune dintre SUA, Israel și Emiratele Arabe Unite, publicată pe 13 august de președintele american Donald Trump: „După cum se prevede în Viziunea Păcii, toți musulmanii care vin în pace pot vizita și se pot ruga la Moscheea Al-Aqsa iar celelalte locuri sfinte ale Ierusalimului ar trebui să rămână deschise pentru închinătorii pașnici ai tuturor credințelor “. Dar Israelul definește Al-Aqsa ca fiind structura unei singure moschei, la fel ca declarația, a precizat raportul TJ. Asta făcand-o deschisă rugăciunii de către toți – inclusiv evrei.

Aceeași declarație a fost repetată în acordul cu Bahrainul, anunțat vineri.