O firmă specializată în hacking și dezinformare ar fi intervenit în peste 30 de alegeri electorale în întreaga lume / Gruparea folosea inclusiv profiluri false de socializare

160

O echipă secretă de contractori israelieni care susține că a manipulat peste 30 de scrutine electorale din întreaga lume prin hacking, sabotaj și dezinformare automată pe rețelele de socializare a fost demascată în cadrul unei noi investigații realizată de jurnaliști de la 30 de publicații.

Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene, care acum lucrează în privat folosind pseudonimul „Jorge”. În mai mult de șase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan și echipa sa au explicat modul în care puteau să adune informații despre rivali, inclusiv prin utilizarea metodelor de hacking pentru a accesa conturile de Gmail și Telegram, scrie The Guardian.

El este demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Team Jorge”, au fost demascați prin intermediul unor imagini sub acoperire și a unor documente care au fost dezvăluite către The Guardian.

Investigația dezvăluie detalii extraordinare despre modul în care dezinformarea este folosită ca armă de către Team Jorge, care gestionează un serviciu privat care oferă servicii de intervenție clandestină în alegeri fără a lăsa urme. Grupul lucrează, de asemenea, pentru clienți corporativi.

Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, pe care alții le descriu drept „operațiuni secrete”, sunt disponibile pentru agențiile de informații, campaniile politice și companiile private care doresc să manipuleze în secret opinia publică. El a spus că au fost folosite în Africa, America Centrală și de Sud, SUA și Europa.

Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions, sau Aims, care controlează o armată vastă de mii de profiluri false de socializare pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avataruri au chiar și conturi Amazon cu carduri de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb.

Consorțiul de jurnaliști care a investigat echipa Jorge include reporteri de la 30 de publicații, printre care The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El País sau OCCRP. Proiectul, care face parte dintr-o investigație mai amplă privind industria dezinformării, a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație non-profit franceză a cărei misiune este de a urmări activitatea reporterilor asasinați, amenințați sau încarcerați.

SURSĂg4media