O a doua platformă de criptomonede din Turcia s-a prăbușit, iar proprietarul a fost reținut, la numai câteva zile după ce proprietarul unei alte platforme a fugit din țară după o fraudă de 2 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Platforma de criptomonede Vebitcoin a oprit operațiunile, dând drept motiv o deteriorare a condițiilor financiare. Directorul executiv Ilker Bas și alți trei angajați au fost reținuți, a transmis agenția de știri turcească Demiroren.

Comitetul de investigare a criminalității financiare a blocat conturile Vebitcoin și a deschis o anchetă.

Vebitcoin este a patra cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din Turcia, cu volume zilnice de aproape 60 de milioane de dolari, potrivit CoinGecko.com, care urmărește date privind prețul, volumul și valoarea de piață pe piețele criptografice. Mai mult de jumătate din acest volum a venit din tranzacționarea de Bitcoin, care a scăzut cu 19% în această săptămână.

Prăbușirea platformei Vebitcoin vine la câteva zile după ce o altă platformă, Thodex, a oprit operațiunile, iar fondatorul său în vârstă de 27 de ani a fugit din țară. Thodex avea aproximativ 390.000 de utilizatori, potrivit unui avocat al victimelor, iar pierderile ar putea ajunge la 2 miliarde de dolari, potrivit ziarului turc Haberturk. Vineri, autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 78 de persoane, în acest caz.

Cele două platforme de schimb de monede virtuale fac parte dintr-un boom al criptomonedelor care a atras numeroși turci ce încearcă să-și protejeze economiile de inflația în creștere și de o monedă instabilă.

Inflația din Turcia a atins 16,2% în martie, de peste trei ori deasupra țintei băncii centrale, iar lira a slăbit cu peste 10% față de dolar în acest an – al nouălea an consecutiv de pierderi.

Volumul zilnic de tranzacții pe piețele criptografice turcești a fost de aproape de 2 miliarde de dolari, vineri, potrivit datelor CoinGecko.com. Boom-ul a atras atenția autorităților de reglementare.

Banca Centrală a Turciei a interzis criptomonedele ca formă de plată începând cu 30 aprilie, iar țara a interzis instituțiilor de plăți și emitente de monedă electronică să medieze transferurile de bani către platformele de criptomonede.

Șeful Băncii Centrale, Sahap Kavcioglu, a declarat că mai multe reguli sunt în curs de implementare. „Lucrăm la reglementări în ceea ce privește criptomonedele. Există ieșiri de bani deranjante în afara Turciei, prin criptomonede”, a spus el.