O treime dintre firmele controlate de austrieci – indicate că au datorii la buget

151

Din cele aproape 3.000 de firme cu capital majoritar austriac din baza de date a ANAF, aproape o treime sunt prezentate de autorități ca înregistrând, spre finalul anului trecut, obligații fiscale neachitate către bugetul de stat, totalizând 392 milioane de lei, relevă date analizate de Profit.ro. Firmele austriece au intrat în atenția publică în contextul în care Austria a fost statul care s-a opus recent cel mai vizibil aderării României la spațiul Schengen, iar politicieni, oameni de afaceri și chiar oameni obișnuiți au vehiculat posibilitatea boicotării companiilor cu capital austriac.

„La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligații fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligații fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei, din care: 450 de contribuabili au accesat facilități fiscale conform prevederilor legale in sumă de 45,6 milioane lei; 502 contribuabili înregistrau arierate în sumă de 21,5 milioane lei pentru care s-a demarat procedura de executare silită; 4.100 contribuabili înregistrau arierate nerecuperabile cu sume de 192,6 milioane lei „, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanțelor. ANAF și MInisterul Finanțelor au limite prevăzute de legislația secretului fiscal în ce privește informațiile fiscale pe care le pot dezvălui despre contribuabili.

Datoria totală de 392 milioane de lei este una importantă, iar autoritățile fiscale au obligația de a proceda conform legii pentru recuperarea banilor. Această sumă este de la finalul lunii noiembrie. Potrivit celor mai recente date disponibile, ANAF avea de recuperat, la finalul lunii septembrie, arierate totale (pentru toată economia) de 34,46 miliarde de lei, din care 23,17 miliarde lei la bugetul de stat (taxe și impozite), iar restul la bugetele de sănătate și de pensii.

SURSĂprofit.ro