Obligațiunile în bitcoin ale Salvadorului se pare că nu au atras niciun investitor, iar piețele se pregătesc pentru un default pe datoria convențională

Investitorii nu se înghesuie la obligațiunile în bitcoin ale El Salvadorului și, de fapt, oferta garantată cu criptomonede nu a atras nici măcar un singur cumpărător, potrivit Bloomberg.

Președintele Nayib Bukele caută 1 miliard de dolari pentru obligațiunea garantată cu cripto, deși în loc de finanțare a primit scepticism din partea agențiilor de credit și a Fondului Monetar Internațional.

FMI a criticat anterior apelul lui Bukele de a face din bitcoin mijloc legal de plată și a cerut guvernului să își reconsidere încrederea în criptomonedă.

În prezent, obligațiunile convenționale ale El Salvador scadente în 2032 au un randament de 24%, un nivel abrupt care sugerează că piețele percep datoria ca fiind de mare risc și se pregătesc pentru o incapacitate de plată. Datele Bloomberg arată că randamentele obligațiunilor convenționale ale El Salvadorului au scăzut mai mult decât cele ale oricărei alte națiuni, cu excepția celor din Ucraina, țară devastată de război.

Când Bukele a debutat pentru prima dată planul său pentru obligațiuni bitcoin în noiembrie, datoria în dolari a națiunii a atins un minim istoric, potrivit Bloomberg. În februarie, Fitch Ratings a redus ratingul El Salvadorului la CCC, subliniind dependența sa crescută de datoriile pe termen scurt și sursele de finanțare limitate. Cu toate acestea, ministrul de finanțe din El Salvador a declarat recent că există un “risc zero” de neplată.

Investitorii au început să fie îngrijorați dacă El Salvador va fi capabil să își onoreze plățile curente ale obligațiunilor, dar și disponibilitatea sa de a continua să asigure serviciul datoriei.

În noiembrie, Bukele declarase că jumătate din miliardul de dolari strâns pentru obligațiunile bitcoin va fi folosit pentru a achiziționa mai mulți bitcoin, în timp ce cealaltă jumătate va fi folosită pentru energie și infrastructura de minerit bitcoin.