Izium este un nou Bucea, a anunțat sâmbătă dimineață președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderii occidentali au condamnat dur atrocitățile comise în orașul care, recent, a fost recucerit de forțele ucrainene. Kievul susține că a găsit camere de tortură, oameni împușcați de amuzament și cadavre de copii în Izium.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri „în cei mai fermi termeni atrocităţile comise la Izium, în Ucraina, sub ocupaţie rusă”, după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropierea acestui oraş recucerit de ucraineni de la forţele ruse, potrivit Kievului, relatează AFP.

„Autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Nu există pace fără dreptate”, a adăugat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter.

Uniunea Europeană este „profund șocată” de descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar lângă Izium, în Ucraina, și „condamnă aceste atrocități în termenii cei mai fermi”, a declarat vineri șeful diplomației UE, Josep Borrell, citat de Le Monde.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o dâră de sânge și distrugere. (…) Rusia, liderii săi politici și toți cei implicați în încălcările continue ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar internațional în Ucraina vor trebui să fie trași la răspundere”, a spus el, într-o declarație.

„Mii de civili au fost deja uciși, mulți alții au fost torturați, hărțuiți, agresați sexual, răpiți sau strămutați cu forța. Acest comportament inuman al forțelor rusești (…) trebuie să înceteze imediat”, a declarat Borrell.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri forţele ruse că sunt nişte „ucigaşi” şi „torţionari” după descoperirea a sute de corpuri îngropate sumar într-o pădure din apropiere de Izium, unde au fost descoperite şi „săli de tortură”, notează AFP.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat vineri seară că Rusia a repetat la Izium ceea ce a făcut la Bucea, el afirmând că în afara unei gropi comune, au fost găsite camere de tortură în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi inclusiv străini, el prezentând cazul a 7 cetăţeni din Sri Lanka veniţi la studii, capturaţi în martie de forţele ruse şi găsiţi într-un subsol. Anterior, el a făcut publice pe Facebook imagini de la groapa comună de la Izium.

”În regiunea Harkov, sunt în derulare investigaţiie în zonele care au fost eliberate de ocupaţia rusă. Se consemnează toate crimele rusciştilor, se strâng dovezi ale vinovăţiei lor. Au fost găsite camere de tortură în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi oameni – chiar şi străini”, a afirmat preşedintele Ucrainei în obişnuitul său discurs zilnic.

Conform lui Zelenski şapte cetăţeni din Sri Lanka, studenţi ai Colegiului Medical Kupyansk, capturaţi de soldaţii ruşi în luna martie, au fost ţinuţi într-un subsol.

”Abia acum, după eliberarea regiunii Harkov, aceşti oameni au fost salvaţi şi li se oferă îngrijiri medicale adecvate”, a precizat liderul de la Kiev.

Exhumarea cadavrelor continuă la o groapă comună de lângă Izium.

”Până acum, au fost găsite peste 440 de morminte. Este prea devreme să stabilim numărul de persoane îngropate acolo, investigaţiile sunt în desfăşurare. Există deja dovezi clare de tortură, tratament umilitor al oamenilor… Mai mult, există dovezi că soldaţii ruşi, ale căror poziţii nu erau departe de acest loc, au împuşcat oameni doar pentru amuzament”, a relatat Zelenski.

”Lumea trebuie să reacţioneze la toate acestea. Rusia a repetat la Izium ceea ce a făcut la Bucea. Şi acum tocmai am început să aflăm întregul adevăr despre ceea ce se întâmpla în regiunea Harkov la acea vreme”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a apreciat că este bine că o echipă ONU va vizita acest loc de lângă Izium, pentru a-i putea informa pe toţi cei din sistemul Naţiunilor Unite în legătură cu ”ceea ce au făcut teroriştii ruşi”.

”Vom asigura accesul deplin al jurnaliştilor pe teritoriul eliberat şi în toate locurile în care oamenii au fost abuzaţi Vom oferi acces pentru a spune lumii că ruscismul trebuie condamnat. Mulţumesc tuturor partenerilor noştri, tuturor liderilor şi oamenilor noştri obişnuiţi care sprijină lupta pentru dreptate. Luptă pentru recunoaşterea oficială a Rusiei ca stat sponsor al terorismului, pentru întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru această teroare”, a subliniat Volodimir Zelenski.