Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă guvernele din Europa să ia rapid măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului. O atenție deosebită trebuie acordată adunărilor cu mulți oameni, atrag atenția experții organizației, care le cer în același timp autorităților să evite pe cât posibil reimpunerea carantinei totale.

„Este trist să vedem cum multe țări europene se confruntă cu o creștere rapidă a infectărilor, iar guvernele sunt nevoite să ia măsuri ferme în încercarea de a opri transmiterea virusului. Și este extrem de greu să nu impui restricții atunci când transmiterea atinge un anumit nivel”, a spus Michael Ryan, director în cadrul OMS.

„Nu este vorba de impunerea carantinei, ceea ce autoritățile încearcă să facă nu este să impună carantina, ci să rupă lanțul de transmitere. Noi încercăm să evităm carantina masivă, care are darul de a pedepsi comunitățile, societatea. Trebuie să ne asigurăm că nu ne concentrăm doar pe restricții, ci și pe supraveghere, pe testare, pe anchete epidemiologice, pe educație și pe faptul că toată lumea își asumă responsabilitatea: comunitatea și autoritățile deopotrivă”, a adăugat el.

Dr. David Nabbaro, reprezentantul Marii Britanii la OMS, a declarat că efectele carantinei sunt nefaste și că organizația sa nu recomandă folosirea lockdown-ului ca măsură principală pentru lupta împotriva covid-19. „Noi, cei de la OMS, nu recomandăm carantina, ca principală măsură pentru a controla a virusul. Singura ocazie în care lockdown-ul este recomandat este pentru a se folosi pentru regrupare, re-echilibrare, pentru a câștiga timp pentru refacerea staff-ului medical epuizat, dar am prefera să nu se facă.” a declarat acesta conform New York Post.

“Carantina are un efect garantat: îi face și mai săraci pe cei săraci”, a adăugat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a cerut țărilor să susțină alte măsuri, inclusiv testarea pe scară largă și urmărirea contactelor, astfel încât acestea să poată redeschide în siguranță și să evite instituirea de carantine generalizate.

„Trebuie să ajungem la o situație durabilă în care să avem un control adecvat al acestui virus fără a ne închide în întregime viața sau a trece din carantină totală in carantină totală – ceea ce are un impact extrem de dăunător asupra societăților”, a spus el.