Presa internațională: Oficiali americani afirmă că Rusia a cerut Chinei echipamente militare pentru a sprijini avansul forțelor armate în Ucraina. Guvernul de la Beijing neagă aceste afirmații.

Informația a fost transmisă pentru prima dată de publicațiile americane The Washington Post și Financial Times, care citează un oficial american. Acesta nu a precizat însă ce fel de armament a cerut guvernul de la Moscova.

Potrivit Financial Times, alți oficiali americani au precizat că s-au remarcat semne că armata Rusiei începe să epuizeze armamentul din dotare, pe măsură ce războiul se prelungește.

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, Liu Pengyu, a declarat însă pentru Reuters că nu are cunoștințe despre o astfel de cerere din partea Rusiei.

Situația din Ucraina este într-adevăr îngrijorătoare. Acum trebuie să ne axăm cu prioritate pe prevenirea escaladării situației tensionate“, a mai precizat acesta.

Consilierul SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan, a transmis anterior că orice încercare a Chinei de a ajuta Rusia să evite sancțiunile economice aplicate de către Casa Albă și UE va avea consecințe.

Surse alternative: Reuters, The Guardian, Financial Times