Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a desfășurat trupele și echipamentele militare necesare pentru a invada întreaga Ucraină, au declarat vineri liderii de vârf ai Pentagonului, în timp ce înalți oficiali ai Departamentului Apărării au avertizat că situația tensionată conduce Statele Unite, aliații săi NATO și Rusia pe un teritoriu neexplorat, relatează The New York Times, Reuters și Associated Press.

  • UPDATE 23:49: Rusia a trimis rezerve de sânge și alte materiale medicale la granița cu Ucraina, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters, sub condiția anonimatului. Dezvăluirea reprezintă un nou indiciu asupra intențiilor serioase pe care le-ar avea Moscova, având în vedere desfășurările masive de trupe militare la granița Ucrainei. De asemenea, acest detaliu confirmă ipotezele statelor Occidentale care au avertizat în ultimele zile în legătură cu o eventuală invazie rusă asupra Ucrainei. Actuali și foști oficiali americani susțin că astfel de indicatori, precum rezervele de sânge, sunt esențiali pentru a determina dacă Moscova este pregătită să lanseze un atac de amploare, în cazul în care Vladimir Putin ar decide acest lucru.

Rusia a mobilizat peste 100.000 de militari la granițele Ucrainei, au declarat oficialii, confirmând public pentru prima dată ceea ce analiștii de informații au avertizat timp de săptămâni. Aceste trupe, au spus oficialii Pentagonului, au capacitatea de a se mișca în toată Ucraina, cu mult dincolo de o incursiune doar în regiunile de graniță.

Secretarul Apărării Lloyd J. Austin al III-lea a descris o gamă largă de formațiuni de arme combinate rusești, artilerie și rachete asamblate la granița cu Ucraina, despre care a spus că „depășește cu mult ceea ce le-am vedea de obicei făcând pentru exerciții”.

Generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major, a fost mai direct: „Cred că va trebui să te întorci destul de mult în zilele Războiului Rece pentru a vedea ceva de această amploare”.

Aceste comentarii au fost făcute la o conferință de presă la Pentagon, care a fost dominată de criza care se desfășoară în Ucraina. Ambii oficiali au prezentat o imagine sumbră a situației, iar oficialii Departamentului Apărării au avertizat în privat că o invazie rusă are potențialul de a declanșa un conflict între Moscova și Occident care ar putea escalada rapid.

Oficialii americani estimează că 35.000 de americani se află în Ucraina, inclusiv 7.000 de persoane care s-au înregistrat la Ambasada SUA la Kiev. În timp ce Departamentul de Stat i-a sfătuit pe americani să părăsească țara și a început să golească ambasada, oficialii Pentagonului știu bine din experiența pe care au avut-o în Afganistan din timpul verii că cetățenii americani deseori nu țin cont de astfel de sfaturi.

Austin nu a exclus posibilitatea ca trupele americane să fie trimise în Ucraina pentru a evacua americanii dacă Rusia invadează țara și încep lupte pe străzile Kievului. Dar acesta este exact tipul de situație de care oficialii se tem că ar putea duce la escaladarea pe care liderii Pentagonului vor să o evite.â

8.500 de militari americani au fost puși în alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est, unde cei mai mulți dintre ei s-ar alătura unei echipe de răspuns rapid NATO de 30.000 până la 40.000 de soldați. Și în timp ce președintele Biden a precizat că nu are intenția de a desfășura trupe americane în Ucraina pentru a ajuta la prevenirea unei invazii, el a indicat în această săptămână că ar putea trimite separat trupe suplimentare aliaților est-europeni care sunt îngrijorați de amenințarea Rusiei.

Ucraina nu este membră a NATO, așa că Statele Unite nu au obligația de a o apăra prin tratat. Dar așa-numitul flanc estic al alianței – foștii sateliți sovietici și țările baltice – sunt îngrijorați că ar putea fi următorii pe lista lui Putin, mai scrie The New York Times.