Olanda ar putea cere ca Bulgaria și România să fie separate la votul privind aderarea la spațiul Schengen

235

Presa din Bulgaria, pe surse: Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot /  Bulgaria va fi singura țară dintre cele trei căreia i se va refuza aderarea la spațiul Schengen

Bulgaria și România au primit susținerea fermă a Comisiei Europene pentru intrarea în Schengen, dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mică. Mai mult, există amenințarea ca doar România să fie acceptată în spațiul de liberă călătorie în Europa, ceea ce ar fi o umilire politică extrem de gravă pentru Bulgaria, relatează publicația Kapital, citată de Rador.

Într-o comunicare specială, la 16 noiembrie, Comisia a cerut statelor membre să evalueze pozitiv progresul celor două țări și pe cel al Croației în ceea ce privește criteriile Schengen și să sprijine aderarea acestora la spațiul fără controale la frontieră. Acesta a fost rezultatul evaluării tehnice pozitive, care a fost prezentată în urmă cu o săptămână.

Totuși, acest lucru, cel puțin pentru moment, nu va fi suficient pentru Sofia și București. În timp ce Zagrebul a primit și sprijinul tuturor statelor membre, cel puțin două dintre acestea sunt în prezent împotriva admiterii Bulgariei și României. Unul este Olanda, iar al doilea din această săptămână, deși încă neoficial, este Suedia. Cu toate acestea, un dialog intens este în desfășurare cu Haga, pentru că ziarul „Kapital” a aflat că în prezent este în desfășurare o misiune specială pentru a răspunde îngrijorărilor olandeze.

Cu toate acestea, fereastra de acțiune a guvernului bulgar se reduce în fiecare zi, întrucât votul va avea loc pe 8 decembrie și până acum se pare că nu va fi în favoarea Bulgariei. Din nou, potrivit surselor ziarului „Kapital”, Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura țară dintre cele trei căreia i se va refuza aderarea. Dacă acest lucru se va întâmpla nu depinde doar de Haga, iar în acest moment presiunea politică asupra acesteia din partea multor țări europene este extrem de mare. O parte din aceasta este decizia Comisiei Europene de miercuri.

(…) Potrivit unei surse diplomatice a „Kapital”, Olanda lucrează în prezent la separarea României de Bulgaria la vot. În practică, din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria va fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia. De fapt, decizia poate fi luată doar de președintele Consiliului – în acest caz Cehia, care trebuie să evalueze modul de abordare a situației. CE a explicat pentru „Kapital” că nu se discută intrarea celor două țări balcanice în condiții suplimentare sau cu o perioadă de testare temporară. Dacă decizia privind Bulgaria nu va fi luată în decembrie, nu este clar când subiectul va putea intra din nou pe agenda UE.

SURSĂg4media