Acasă Economie Oligarhul rus Vitali Machitski (ALRO) va concedia peste 1.200 de români și va închide fabrica de la Tulcea

Oligarhul rus Vitali Machitski (ALRO) va concedia peste 1.200 de români și va închide fabrica de la Tulcea

0
Oligarhul rus Vitali Machitski (ALRO) va concedia peste 1.200 de români și va închide fabrica de la Tulcea

Oligarhul Machitski concediază masiv la ALRO. Vitali Machitski, cel care controlează grupul ALRO Slatina, va concedia peste 1.200 de români până la finalul anului. Totodată, va suspenda temporar activitatea la producătorul de alumină ALUM, din Tulcea, pentru o perioadă de 17 luni. La Slatina, au fost închis deja trei hale de electroliză.

Grupul ALRO își justifică decizia prin faptul că prețul gazelor naturale pe piața românească a crescut de zece ori iar prețul energiei a crescut de la 60 euro/MWh la 500 euro/MWh.

Grupul ALRO, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu în Europa, a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară și Bursa de Valori București că ia măsuri decisive pentru conservarea activelor grupului din cauza „prețurilor prohibitive la energia electrică și gaze naturale”.

În acest sens, oficialii grupului controlat de oligarhul rus Vitali Machitski invocă criza generată de pandemie și criza energetică din 2021. Gheorghe Dobra, directorul general al ALRO și președintele Consiliului de Administrație al ALUM, susține într-un comunicat de presă că „criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic.

Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată de către ALRO”.

Prețul gazului a crescut de zece ori, de la 18 EUR/MWh în T1 2021, la peste 180 EUR/MWh în T3 2022. Prețul energiei electrice a urmat aceeași tendință și, de la 60 EUR/MWh în T1 2021, a ajuns și a depășit 500 EUR/MWh în T3 2022.

Scumpirile în domeniul energetic au fost generate și de invadarea Ucrainei de către Rusia, țara oligarhului Machitski.

Subalternii oligarhului rus Vitali Machitski mai precizează în comunicatul de presă că aproximativ 500 de angajați urmează să fie disponibilizați de la fabrica din Tulcea, din cauza contextului actual.

ALUM, totuși, va păstra un grup cheie de specialiști pentru a efectua activități de cercetare-dezvoltare, logistică, întreținere și reparații pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă și reînceperea producției atunci când condițiile pieței de energie se vor îmbunătăți.

Adunarea Generală a Acționarilor ALUM urmează să voteze pe 29 iulie suspendarea temporară a a operațiunilor de producție de alumină începând cu 1 august 2022 pentru o perioadă estimată de 17 luni.

Constantin Popescu, președintele Sindicatului Liber „Aluministul”, a anunțat recent că peste 100 de salariaţi din cadrul ALRO Slatina urmează să fie concediaţi, iar până la finalul anului compania ar urma să disponibilizeze circa 1.200 de angajaţi, potrivit Agerpres.

Sindicalistul arată că ALRO a diminuat capacităţile de producţie şi a oprit mai multe hale de electroliză din cauză că preţul „excesiv” al energiei electrice face nerentabilă producţia de aluminiu electrolitic. Totodată, acesta acuză Guvernul de „nepăsare” în rezolvarea problemelor din industrie.

Compania ALRO este controlată de oligarhul rus Vitali Machitski prin intermediul firmei cipriote Vimetco PLC, care deține 54,19% din acțiunile producătorului de aluminiu.

Pavăl Holding, grupul controlat de frații Adrian Pavăl și Dragoș Pavăl, deține un pachet de acțiuni de 23,21%.

Aceștia sunt urmați de Fondul Proprietatea și mai multe fonduri de pensii private care au cumpărat acțiuni din banii de pensii ai românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.