OMS adaugă noi medicamente la tratamentele COVID pe fondul creșterii numărului de Omicron

373

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adăugat încă două medicamente la ghidurile sale privind tratamentele recomandate pentru COVID-19, în condițiile în care varianta Omicron, mai infecțioasă a coronavirusului, declanșează o creștere fără precedent a numărului de cazuri în întreaga lume.

Medicamentul baricitinib, care este utilizat și pentru tratarea artritei reumatoide, este „puternic recomandat” pentru pacienții cu COVID-19 sever sau critic, în combinație cu corticosteroizi, a precizat grupul de experți internaționali al agenției ONU în ghidurile care au fost publicate vineri de British Medical Journal.

Medicamentul reduce nevoia de ventilație și s-a constatat că îmbunătățește șansele de supraviețuire ale pacienților, fără semne de creștere a reacțiilor adverse, a precizat grupul de experți.

De asemenea, comisia a oferit o „recomandare condiționată” pentru sotrovimab, un tratament experimental cu anticorpi monoclonali, pentru cei care suferă de COVID-19 care nu este severă, dar care prezintă cel mai mare risc de internare în spital. Anticorpii monoclonali sunt compuși creați în laborator care imită mecanismul natural de apărare al organismului.

Noile recomandări de tratament vin în contextul în care pandemia se accelerează la nivel mondial. Peste 15 milioane de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate la OMS în ultima săptămână – de departe cele mai multe într-o singură săptămână – determinate de varianta Omicron, care înlocuiește varianta Delta aproape peste tot.

Recomandările s-au bazat pe noi dovezi provenite din șapte studii la care au participat peste 4.000 de pacienți cu cazuri de COVID-19 non-grave, grave și critice.

„Ghidul se adaugă la recomandările anterioare pentru utilizarea blocantelor receptorilor interleukinei-6 și a corticosteroizilor sistemici pentru pacienții cu covid-19 sever sau critic; recomandări condiționate pentru utilizarea casirivimab-imdevimab (un alt tratament cu anticorpi monoclonali) la anumiți pacienți; și împotriva utilizării plasmei de convalescență, a ivermectinei și a hidroxiclorochinelor la pacienții cu covid-19, indiferent de gravitatea bolii”, a precizat OMS într-un comunicat.

Organizația umanitară franceză Médecins Sans Frontières (MSF) a salutat noile recomandări și a îndemnat guvernele să abordeze problema protecției brevetelor pentru a se asigura că un număr cât mai mare de persoane vor putea beneficia de aceste tratamente.

Baricitinib este produs de gigantul farmaceutic american Eli Lilly și, deși versiunile generice sunt disponibile în India și Bangladesh, brevetele sunt în vigoare în multe alte țări, inclusiv în Brazilia și Indonezia.

„Timp de aproape doi ani, am asistat neputincioși la moartea oamenilor din cauza COVID-19, pe fondul unor valuri catastrofale de boală. În țările în care MSF lucrează”, a declarat Dr. Márcio da Fonseca, consilier medical pentru boli infecțioase în cadrul Campaniei de acces MSF.

„Posibilitățile de a oferi terapie intensivă de nivel înalt sunt limitate, astfel încât salvarea mai multor vieți ale persoanelor cu infecții grave și critice se bazează în mare măsură pe accesul la medicamente la prețuri accesibile pe care le putem adăuga la steroizii, oxigenul și îngrijirea de susținere apropiată pe care le oferim deja în proiectele noastre. Pe măsură ce apar noi tratamente, va fi pur și simplu inuman ca acestea să rămână indisponibile în mediile cu resurse limitate, doar pentru că sunt brevetate și prea scumpe.”

În iulie anul trecut, OMS a adăugat pe lista sa de tratamente pentru COVID-19 ceea ce a spus că sunt blocante ale receptorilor interleukinei-6 „salvatoare de vieți”. Aceasta a recomandat utilizarea corticosteroizilor în septembrie 2020.

În ultimele săptămâni, autoritățile guvernamentale de reglementare au aprobat, de asemenea, noi tratamente orale pentru această boală, inclusiv Paxlovid, pilula antivirală de la Pfizer, care a demonstrat o eficacitate de aproape 90 la sută în prevenirea internării în spital și a decesului la pacienții cu risc ridicat. De asemenea, și-a păstrat eficacitatea și cu Omicron, a precizat compania.

SURSĂAl Jazeera