După sesiunea de urgență care a început luni, 141 de țări au votat pentru rezoluție, 35 s-au abținut și cinci au votat împotrivă. Doar Belarus, Eritreea, Coreea de Nord și Siria au votat, împreună cu Rusia, împotriva rezoluției. China și India s-au abținut. Analiștii atrag atenția asupra importanței faptului că ambasadorul Chinei nu a votat împotriva rezoluției.

Rezoluția condamnă “agresiunea” Rusiei împotriva Ucrainei “în cei mai puternici termeni” și cere Rusiei să-și retragă trupele “imediat” din Ucraina. De asemenea, a condamnat decizia președintelui Vladimir Putin de a-și pune forțele nucleare în alertă.

Înaintea votului, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat că Rusia “vrea să priveze pur și simplu Ucraina de dreptul de a exista”. În schimb, ambasadorul rus, Vassily Nebenzia, a declarat că Rusia vrea să oprească un conflict separatist în estul Ucrainei și a acuzat Occidentul că folosește “amenințări cinice” pentru a determina țările să voteze în favoarea moțiunii.

Rezoluția nu are temei juridic, dar numărul mare de voturi obținute poate contribui semnificativ la presiunile exercitate asupra Kremlinului pentru a opri invazia. A fost pentru prima dată din 1997 când Consiliul s-a reunit de urgență.