Orașul siberian Verkhoyansk a atins această temperatură în timpul unui val de căldură prelungit în luna iunie a anului trecut.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a confirmat că temperatura de 38 de grade Celsius (100,4 grade Fahrenheit) atinsă anul trecut într-un oraș siberian a reprezentat un record pentru Arctica.

Organizația Națiunilor Unite a precizat marți că temperatura care a lovit Verkhoyansk pe 20 iunie 2020 a fost înregistrată în timpul unui val de căldură prelungit, în condițiile în care condițiile au fost în medie cu până la 10 grade Celsius (50 de grade Celsius) peste valorile normale în cea mai mare parte a verii în Siberia arctică.

Verkhoyansk se află la aproximativ 115 km la nord de Cercul Arctic – o regiune care se află printre cele care se încălzesc cel mai rapid din lume și care se încălzește de două ori mai mult decât media globală.

OMM a precizat într-o declarație că valul de căldură din 2020 “a alimentat incendii devastatoare, a dus la pierderi masive de suprafață de apă și a jucat un rol major” în faptul că anul trecut a fost unul dintre cei mai fierbinți trei ani înregistrați vreodată.

“Este posibil, ba chiar probabil, ca în viitor să apară extreme mai mari în regiunea arctică”, a adăugat aceasta.