ONU: posibile crime de razboi comise de Israel in Ierusalimul de Est. Puterile europene avertizează că expansiunea continuă a așezării israeliene va afecta perspectivele unui stat palestinian viabil.

Organizația Națiunilor Unite a cerut vineri Israelului să anuleze orice evacuare forțată în Ierusalimul de Est anexat de statul evreu, avertizând că acțiunile sale ar putea echivala cu „crime de război”. “Îi cerem Israelului să anuleze imediat toate evacuările forțate”, a declarat purtătorului de cuvânt al biroului pentru drepturile ONU Rupert Colville reporterilor de la Geneva.

“Dorim să subliniem că Ierusalimul de Est rămâne parte a teritoriului palestinian ocupat, în care se aplică dreptul internațional umanitar”, a spus Colville. „Puterea ocupantă … nu poate confisca proprietăți private pe teritoriul ocupat.”

Transferul populațiilor civile pe teritoriul ocupat este ilegal în temeiul dreptului internațional și „poate însemna crime de război”, a adăugat el.

Comentariile lui Colville au venit după ce 15 palestinieni au fost arestați în Ierusalimul de Est anexat de Israel peste noapte, după proteste cu privire la amenințarea cu evacuarea împotriva a patru familii palestiniene.

A doua noapte consecutivă de arestări în cartierul Sheikh Jarrah a fost alimentată de o dispută terestră de ani de zile între refugiații palestinieni și coloniștii evrei din districtul strategic de lângă orașul vechi al Ierusalimului.

Colville a cerut Israelului să oprească acțiunile care „contribuie în continuare la un mediu coercitiv sau duce la un risc de transfer forțat”.

„Îi cerem în continuare Israelului să respecte libertatea de exprimare la întrunire, inclusiv cu cei care protestează împotriva evacuărilor și să exercite o maximă reținere în utilizarea forței”, a spus el.

Între timp, Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie au cerut Israelului să oprească construirea de așezări în Cisiordania ocupată.

„Îndemnăm guvernul Israelului să inverseze decizia sa de a avansa construcția a 540 de unități de așezare în zona Har Homa E din Cisiordania ocupată și să înceteze politica sa de extindere a așezărilor pe teritoriile palestiniene ocupate”, au spus națiunile europene într-o declarație.

„Dacă va fi pusă în aplicare, decizia de a avansa așezările în Har Homa, între Ierusalimul de Est și Betleem, va provoca daune suplimentare perspectivelor unui stat palestinian viabil”.