Un jurnalist din Belarus, Roman Protasevici, opozant al regimului Lukaşenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk după ce a coborât dintr-un avion pe ruta Atena – Vilnius. Canalul de Telegram Nexta al opoziției din Belarus spune că aeronava de linie a Ryanair a fost interceptată de către Aviația militară și deviată de pe traiectoria sa în urma unei “alerte cu bombă”, iar preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, vorbește despre “un act abject” și face apel la UE și la NATO să intervină, scrie AFP. Liderii europeni au cerut Minskului să permită plecarea avionului oprit cu toţi pasagerii de la bord.UPDATE 22.20

Șefii de stat și de guvern din UE, care se vor reuni într-un summit luni și marți, vor discuta despre „posibile sancțiuni” ale UE contra Belarusului, care a forțat un avion de linie să aterizeze la Minsk și a arestat un opozant prezent la bord, a anunțat duminică seara Consiliul European.

Președintele Consiliului, Charles Michel, va pune pe ordinea de zi a summitului incidentul cu avionul Boeing al Ryanair care a fost deviat duminică, iar „consecințele, precum și posibilele sancțiuni vor fi discutate cu această ocazie”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției europene.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat la Digi24 că avionul a decolat de pe aeroportul din Minsk duminică seară, dar se pare că are la bord doar 117 pasageri, cu șase mai puțini decât la îmbarcarea din Atena. Digi24 transmite că, potrivit presei internaționale, cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al șaselea este Roman Protasevici.

Informațiile rămân însă de verificat, a atras atenția Adina Vălean.

De asemenea, comisarul european a spus că nu poate confirma sau infirma dacă la bord se aflau și cetățeni români.

Roman Protasevici (26 de ani) a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul Ryanair care venea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.
Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei “alerte cu bombă”. Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista “persoanelor implicate în activităţi teroriste”.
Tânărul este fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare a realegerii în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.


Reținerea lui Roman Protasevici a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul “a forţat” aterizarea avionului în care se afla Roman Protasevici. În opinia sa, acesta “riscă pedeapsa cu moartea în Belarus”.

La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un “act abject”. “Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk”, a scris pe Twitter şeful statului lituanian.

Secretarul general al NATO a denunțat duminică „un incident grav și periculos” și a cerut „o anchetă internațională”, după deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forțat să aterizeze la Minsk și arestarea unui opozant prezent la bordul aparatului.
„Este un incident grav și periculos, care necesită o anchetă internațională. Belarus trebuie să garanteze revenirea în siguranță a echipajului și a tuturor pasagerilor” la Vilnius, destinația inițială a zborului, a transmis Jens Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter.
Avionul companiei Ryanair efectua un zbor între Grecia și Lituania, două țări membre ale Alianței Nord-Atlantice.