Acasă Externe Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost externat, a anunţat spitalul din Berlin

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost externat, a anunţat spitalul din Berlin

0
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost externat, a anunţat spitalul din Berlin

Spitalul Charite din Berlin a declarat că liderul opoziției ruse a fost externat și că este posibilă o recuperare completă.

„Starea pacientului s-a îmbunătăţit suficient pentru a fi externat din secţia de terapie intensivă”, a transmis spitalul din Berlin luni, potrivit Reuters. „Pe baza progreselor pacientului şi stării sale actuale, medicii săi au motive să creadă că e posibilă recuperarea completă. Este însă prea devreme să estimăm potenţialele efecte pe termen lung ale otrăvirii sale severe”.

„Decizia de a face publice detalii despre starea lui Navalnîi a fost luată cu consultarea pacientului şi a soţiei sale”, a transmis spitalul din Berlin, potrivit Reuters.

Berlinul a anunţat că teste ale unor laboratoare din Germania, Franţa şi Suedia au stabilit cu certitudine că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok.

După ce şi-a revenit Navalnîi a scris pe blogul său din spital că hainele, probe vitale, au rămas în Rusia. „Înainte de a fi autorizat să fiu adus în Germania, ei mi-au luat toate hainele şi m-au trimis complet gol. Având în vedere că s-a găsit Noviciok pe corpul meu şi că o metodă de infectare prin contact este foarte probabilă, hainele mele sunt o probă materială foarte importantă”, a scris Navalnîi.

Cazul Navalny a stricat relațiile dintre Berlin și Moscova, întrucât guvernul german cere o explicație din partea autorităților ruse cu privire la modul în care liderul opoziției a fost otrăvit. „În loc să clarificăm ce s-a întâmplat și să cooperăm la o investigație, vedem vechea schemă de informații înșelătoare, de contraacuzații”, a declarat ministrul de stat german Niels Annen pentru DW săptămâna trecută.

Kremlinul și-a negat responsabilitatea pentru atacul asupra lui Navalny, dar potrivit ministrului german de externe Heiko Maas, au existat „mai multe indicii” că Rusia ar fi fost în spatele otrăvirii.

„Substanța letală cu care a fost otrăvit Navalny a fost găsită în trecut în mâinile autorităților ruse”, a declarat Mass la începutul acestei luni.

„Doar un număr mic de oameni au acces la Novichok, iar această otravă a fost folosită de serviciile secrete rusești în atacul împotriva fostului agent Serghei Skripal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.