Politicianul israelian de extremă-dreapta Naftali Bennett și liderul opoziției Yair Lapid au convenit să formeze un guvern de coaliție care să-l înlăture pe premierul Benjamin Netanyahu după 12 ani consecutivi la putere.

“Intenția mea este de a face tot posibilul pentru a forma un guvern de uniune națională împreună cu prietenul meu Yair Lapid, astfel încât, cu voia lui Dumnezeu, împreună să salvăm țara de la o cădere în prăpastie și să readucem Israelul la cursul său”, a declarat Bennett, un fost lider al coloniștilor și naționalist religios, într-un discurs televizat.

Deși se așteaptă continuarea negocierilor politice, mișcarea lui Bennett a reprezentat o lovitură puternică pentru cel mai longeviv lider al Israelului, care este renumit pentru măiestria sa politică și care a supraviețuit încercărilor repetate de a i se pune capăt carierei.

La câteva minute după încheierea discursului, un Netanyahu cu un aer sever a intrat în direct pentru a se răfui cu Bennett. “A comis escrocheria secolului”, a spus Netanyahu despre fostul său aliat și consilier principal, acuzându-l că a abandonat alegătorii de dreapta. El a numit guvernul de coaliție propus “un pericol pentru securitatea și viitorul Israelului”.

Bennett, care dorește să anexeze cea mai mare parte din Cisiordania ocupată, este mult mai apropiat ideologic de Netanyahu decât Lapid, un fost prezentator de știri TV popular în rândul clasei de mijloc laice a țării, care a fost implicat adânc în negocieri pentru a forma un guvern înainte de termenul limită de miercuri.

Potrivit presei locale care a relatat despre acord, Bennett, milionarul în vârstă de 49 de ani din domeniul tehnologiei, care a condus anterior ministerele apărării și educației, ar urma să devină prim-ministru pentru primii doi ani ai unui mandat, iar Lapid, în vârstă de 57 de ani, l-ar înlocui pentru ultimii doi ani.

Dacă Lapid va reuși să obțină acordul unui număr de alte partide în următoarele trei zile – ceea ce încă nu este garantat – el ar putea informa președintele țării, Reuven Rivlin, că el crede că poate forma un guvern, care ar merge apoi în parlament, Knesset, pentru vot.

Depunerea jurământului de către noul guvern și, odată cu acesta, renunțarea lui Netanyahu la înalta funcție, ar putea avea loc în decurs de o săptămână.

Opozanții lui Netanyahu, care este judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă, l-au acuzat pe Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, de dezbinare și de faptul că acordă prioritate mai presus de orice menținerii sale la putere. În ciuda diferențelor lor vaste, mulți s-au raliat la ideea a ceea ce ei numesc un “guvern al schimbării”.

“Avem nevoie de un guvern care va reflecta faptul că nu ne urâm unii pe alții. Un guvern în care stânga, dreapta și centrul vor lucra împreună pentru a aborda provocările economice și de securitate cu care ne confruntăm”, a declarat Lapid săptămâna trecută.

Partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu a câștigat cele mai multe locuri în alegerile din martie și a primit 28 de zile pentru a construi un guvern de coaliție majoritar. Și el a sugerat un acord similar de împărțire a puterii cu Bennett, dar acesta a fost respins rapid. După ce termenul a expirat la 5 mai, Lapid a primit un mandat în cadrul sistemului electoral israelian.

Lapid, fost ministru de finanțe, al cărui partid Yesh Atid a ocupat locul al doilea la ultimele alegeri, a accelerat consultările politice în ultimele zile, după o perioadă de 11 zile de vărsare de sânge în Gaza care a înghețat negocierile. Violențele au fost văzute ca fiind benefice pentru supraviețuirea politică a lui Netanyahu, deoarece au redus timpul de negociere disponibil pentru Lapid și au creat fricțiuni în cadrul opoziției diverse.

Inculpat în trei cazuri separate de corupție, inclusiv pentru mită și fraudă, Netanyahu riscă peste zece ani de închisoare dacă va fi condamnat. Spre deosebire de unul dintre predecesorii săi, Ehud Olmert, care a demisionat după ce se părea că va fi pus sub acuzare, Netanyahu a refuzat să părăsească puterea, iar criticii l-au acuzat de un conflict de interese prin rămânerea în puternica poziție de prim-ministru.

Netanyahu a alimentat mai devreme duminică speculațiile că mandatul său este pe cale să se încheie, făcând o ultimă ofertă lui Bennett și unui alt șef de partid de dreapta, Gideon Saar. Conform înțelegerii, văzută ca fiind cea mai generoasă de până acum din partea lui Netanyahu, cei trei bărbați ar urma să “rotească” fiecare rolul de prim-ministru. Cu toate acestea, Saar, un fost protejat al lui Netanyahu devenit opozant, a respins avansul. “Poziția și angajamentul nostru a fost și rămâne acela de a schimba regimul Netanyahu”, a scris Saar pe Twitter.

Lapid a preluat rolul de șef al opoziției de la Benny Gantz, un fost șef al armatei care s-a luptat cu Netanyahu în timpul ultimelor trei alegeri, dar care și-a pierdut sprijinul după ce a încheiat un acord de împărțire a puterii cu premierul, care în cele din urmă s-a prăbușit.

Dacă Lapid nu reușește să anunțe un guvern până miercuri, un al cincilea scrutin israelian în cursul acestui an este un posibil rezultat.