Oliver J. Christof obișnuia să petreacă în jur de 300 de zile pe an călătorind prin lume, făcând afaceri pentru compania de servicii industriale a familiei sale din Austria. În octombrie, când Europa a intrat într-un nou lockdown, familia sa s-a mutat în Dubai, unul dintre puținele orașe deschise într-o lume în mare parte închisă.

Oamenii vin acum să-l vadă pe domnul Christof. Anul acesta, aproximativ patru cincimi dintre clienții și partenerii companiei s-au prezentat la Dubai, a spus el, și majoritatea își extind vizita. Orașul este unul dintre puținele din lume în care restaurantele, magazinele și birourile corporative sunt deschise pentru afaceri.

“Majoritatea dintre ei au descoperit că mulți dintre prietenii lor, colegii și partenerii lor sunt deja și în Dubai”, a spus domnul Christof, în vârstă de 40 de ani.

Pe timp de pandemie, normalitatea este marea atracție. Directorii care își permit acest lucru își găsesc drumul către puținele orașe deschise pentru desfășurarea de afaceri internaționale în persoană. Dubai, care nu are cerințe de carantină și puține restricții de intrare, este unul dintre acestea.

În timpul unei vizite de două luni la Dubai anul acesta, fondatorul startup-ului malaysian Terrence Hooi, în vârstă de 35 de ani, s-a intalnit cu manageri, investitori, bancheri și alți antreprenori din întreaga lume. Un punct culminant a fost petrecerea lunară pentru startup-uri la un restaurant mexican care servea ulcioare de margarita congelată. „În persoană este încă una dintre cele mai bune metode de stabilire a unui raport: dacă nu te-am întâlnit, probabil că nu mi-ai scrie un cec”, a spus domnul Hooi, care a obținut în Dubai 200.000 de dolari pentru finanțarea investiției sale aplicație, Singular.

Deocamdată, americanilor nu le este permis să intre în Uniunea Europeană, deși acest lucru se poate schimba mai târziu în acest an pentru cei vaccinați. Noii sosiți în Marea Britanie trebuie să fie în carantină timp de 10 zile. Călătorilor din cea mai mare parte a Europei, Chinei, Africii de Sud și Braziliei li se interzice călătoria de afaceri de către oricine în China, cea mai mare parte din Asia de Est și Australia rămâne aproape imposibilă – și necesită de obicei o carantină îndelungată.

“Desigur, puteți face întâlniri cu Zoom, dar nu este același lucru, mai ales dacă intrați pe o piață nouă”, a spus Vygaudas Usackas, fost ministru de externe al Lituaniei, care a călătorit în capitala Ucrainei, Kiev, în martie, pentru o reuniune a consiliului de administrație al Avia Solutions Group, o companie de servicii de aviație din Cipru.

Kievul a servit luni de zile ca oază de afaceri, până când un val de noi cazuri a determinat închiderea la sfârșitul lunii martie. Mexicul este o altă destinație de acest tip.

Locurile obișnuite ale companiei pentru astfel de adunări, Cipru sau Londra, au fost închise pe timpul pandemiei. Acestea au fost inlocuite de Dubai în decembrie și Kiev la începutul lunii martie.

Singapore, un oraș-stat care a prosperat din ușurința de a face afaceri, cere acum rarilor vizitatori cărora li se permite să intre în țară sa stea în carantină cel puțin două săptămâni într-un hotel desemnat.

În timp ce Singapore s-a izolat de lume, Dubaiul a rămas deschis în timpul pandemiei fără tipul de restrictii practicate in SUA sau Europa. Emiratele Arabe Unite, o țară de 10 milioane de oameni, au înregistrat o creștere a cazurilor în ianuarie și februarie, parțial rezultatul unui aflux de turiști în Dubai, determinând Marea Britanie să suspende zborurile directe. De atunci, o campanie rapidă de vaccinare a redus numărul mediu pe șapte zile de decese zilnice cu 80% la doar trei.

Samuel Cardillo, un antreprenor israeliano-belgian de 25 de ani, a venit la Dubai la sfârșitul lunii noiembrie, încercând să depășească lockdownurile din Tel Aviv, Londra sau Belgia. De la sosire, dl Cardillo a declarat că a obținut finanțare din partea investitorilor din SUA pentru compania sa de informații geospațiale, ShadowBreak. „Este destul de nebunesc să cred că am reușit să fac aceste întâlniri față în față în timpul Covid”, a spus el.

Cu unul dintre cele mai intensive regimuri de testare Covid-19 din lume, Emiratele Arabe Unite au atras mii de vizitatori străini la târgul tehnologic informațional Gitex din decembrie și la întâlnirea cu industria alimentară Gulfood din februarie, primele astfel de întâlniri globale de la începutul pandemiei. Abu Dhabi, capitala din apropiere a Emiratelor Arabe Unite, necesită în continuare ca majoritatea vizitatorilor sa intre în carantină. În februarie, însă, a renunțat la restricții pentru ca mii de participanți care călătoresc din 59 de națiuni să participe la spectacolul bianual IDEX al industriei de armament.