Organismul antifraudă al UE o acuză pe Marine Le Pen de delapidare, infracțiune comisă în timpul mandatului de europarlamentar. Liderul de extremă dreapta se confruntă cu Macron în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, peste o săptămână.

Potrivit unui raport recent al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Marine le Pen, alături de alți trei foști membri ai Parlamentului European, inclusiv tatăl ei, Jean-Marie le Pen, fostul ei partener Louis Aliot și fostul europarlamentar de extremă dreapta Bruno Gollnisch, ar fi deturnat aproximativ 600.000 de euro în perioada 2004-2017.

Mai exact, agenția o acuză pe Le Pen și pe asociații săi că au folosit fondurile Parlamentului de la Strasbourg în scopuri politice naționale, cheltuieli personale sau pentru servicii de care ar beneficia companiile comerciale apropiate partidului său Frontul Național și grupului parlamentar de extremă dreaptă, Europa Națiunilor și Libertății (ENF).

Le Pen ar fi deturnat personal bani publici în valoare de aproximativ 137.000 de euro. Avocatul ei a respins acuzațiile, ridicând suspiciuni cu privire la “perioada publicării” raportului, în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale din Franța, care urmează să aibă loc pe 24 aprilie.

Sunt surprins de momentul unei dezvăluiri atât de puternice” și de “instrumentalizarea acestui raport”, a declarat avocatul lui Le Pen, Rodolphe Bosselut, pentru AFP. Bosselut s-a declarat “consternat de felul în care acționează OLAF”, insistând că o parte din raport se referă la “fapte vechi de peste zece ani”.

Avocatul a adăugat că Le Pen “nu a fost sesizată de nicio autoritate judiciară franceză” și a criticat faptul că raportul nu i-a fost trimis nici lui, nici personal liderei de extremă dreapta, deși ancheta OLAF a fost deschisă în 2016. 

Din iunie 2017, Le Pen este, de asemenea, cercetată sub suspiciunea că le-a oferit membrilor de partid locuri de muncă false ca asistenți la Parlamentul European.