Într-un nou film documentar de investigație publicat ieri după amiază și care acumulează milioane de vizualizări cu fiecare oră, Alexei Navalnîi continuă să puncteze dureros în lupta politică și populară cu regimul lui Vladimir Putin.

Cel din urmă este direct vizat în acest documentar întitulat sugestiv ”Palatul lui Putin. Istoria celei mai mari mite din lume.” Ce suscită curiozitate și mai mult, Navalnîi a proiectat această investigație ca un soi de mișcare de prevenire pe tabla de șah politic pe care îl joacă cu Putin de la egal la egal, deși fizic se află într-un penitenciar cu regim de izolare maximă.

Chiar dacă liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi este după gratii, într-un izolator special de aproape două zile, acesta continuă să aplice noi lovituri regimului de la Kremlin, și în special lui Vladimir Putin. Ieri, imediat după ce Vladimir Putin și-a făcut purificarea anuală de serviciu la temperaturi sub -10 grade într-un lac dominat de o cruce de gheață cu ocazia Bobotezei pe stil ortodox vechi, organizația condusă de Alexei Navalnîi a făcut publică o nouă investigație despre sistemul cleptocratic al lui Putin, intenționând parcă să-i suprime lui Putin prea-purificata conștiință.

În mod cât se poate de curios, așa cum a declarat chiar Navalnîi, ideea investigației s-a născut în timp ce liderul de opoziție rus se afla în comă în Germania. Dar mai bine zis, Navalnîi s-a documentat pentru această investigație în timpul celor câteva luni cât s-a reabilitat în Germania după otrăvirea cu Noviciok.

Acesta și-a propus să investigheze sistemul pe care l-a construit Putin timp de două decenii în baza rețelei de prieteni și colegi pe care și-a cultivat-o încă din timpul în care era ofițer rezident al KGB în Dresda, pe atunci în Germania de Est.

Așadar, în investigația de aproape două ore, Alexei Navalnîi explică, elaborează, reconstruiește întreaga genealogie a cleptocrației lui Putin începând cu experiența profesională a președintelui rus din anii 1980.

Ca rezultat al rețelei de prieteni, cunoștințe și influențe pe care și le-a cultivat în anii 1980 și 1990, Putin a construit o schemă enormă de mite plătite sistematic și de care a beneficiat prin firme offshore deținute de rețeaua sa de prieteni, colegi, afiliați și subalterni.

Drept rezultat, pe parcursul ultimilor 15 ani lui Putin i s-a construit și menținut pe malul Mării Negre, în regiunea Krasnodar, un palat în stil italian de 18.000 de metri pătrați cu anexe cum ar fi de exemplu o arenă pentru hochei, heliport, amfiteatru, sere pentru arbori exotici, dar și podgorii, fabrici de vin, ferme de midii și tot felul de alte anexe pentru întreținerea acestui mini-imperiu care se întinde pe o suprafață de zeci de ori mai mare decât spre exemplu un micro-stat cum ar fi Monaco.

O bună parte din materialul prezentat de Navalnîi nu mai este o noutate de mulți ani. Investigații similare au mai fost făcute și de regretatul Boris Nemțov, asasinat de același regim cu 6 ani în urmă.

Însă, investigația lui Navalnîi vine să centralizeze, să completeze și să elaboreze asupra dimensiunii acestei scheme de mită și trafic de influență la cel mai înalt nivel în statul rus. Navalnîi evaluează suma totală a mitei plătite sistematic lui Putin prin mini-imperiul de pe țărmul Mării Negre, la cel puțin 1.2 mlrd de Euro.

Această investigație se pare că ar fi trebuit să servească drept manifest de campanie electorală pentru Fondul Pentru Lupta Împotriva Corupției condus de Navalnîi.

Însă, din cauza arestării opozantului rus, se pare că va servi drept element suplimentar de mobilizare pentru protestul național de sâmbătă din Rusia la care a îndemnat Navalnîi.

Totodată, se pare că este o investigație care are potențial de a dicta agenda pre-electorală a politicii ruse, mai ales având în vedere popularitatea pe care a atins-o Navalnîi și organizația pe care o conduce în ultimul an.

Pentru scena politică rusă, un asemenea potențial de a dicta agenda publică nu a mai fost atins de nimeni de peste două decenii.

Filmul integral aici:

(subtitrare în limba română din butonul ”Settings”)