Autoritatea Naţională Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, a calificat joi seara drept ”trădare” a cauzei palestiniene acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi a cerut o ”reuniune de urgenţă” a Ligii Arabe pentru denunţa acest acord. Totodată, in semn de protest, AP işi retrage ambasadorul din Abu Dhabi.

Toate facțiunile palestiniene, inclusiv Hamas și Jihadul Islamic, au emis declarații care denunțau acordul dintre Israel si Emiratele Arabe Unite.

Proiectul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi puteri din Golf ca Bahrain, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite este unul dintre aspectele planului administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu salutat de israelieni, dar respins de palestinieni

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi seară că va ”amîna” proiectul, fără a ”renunţa” totuşi la acesta. Conducerea palestiniană ”refuză acest schimb între o suspendare a anexării ilegale şi normalizarea relaţiei cu Emiratele, care se face în detrimentul palestinienilor”, se arată în comunicat, calificînd drept ”agresiune împotriva palestinienilor” acordul între Israel şi Emirate. Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate. EAU va fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt şi Iordania.