Germania nu ar trebui să închidă centralele nucleare care generează în prezent energie dacă acest lucru înseamnă creșterea arderii cărbunelui, a declarat Greta Thunberg.

“Dacă le avem deja în funcțiune, consider că este o greșeală să le închidem pentru a ne concentra pe cărbune”, a declarat activista suedeză pentru climă, în vârstă de 19 ani, într-un interviu acordat postului german de televiziune Das Erste.

Germania a inversat politica, hotărând să mențină în funcțiune ultimele două centrale nucleare, într-un efort de a proteja securitatea aprovizionării sale cu energie. Acest lucru a declanșat o furtună politică, deoarece coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz include Partidul Verzilor, care militează de mult timp pentru o renunțare permanentă la energia nucleară.

Germania se bazează din ce în ce mai mult pe centralele electrice pe bază de cărbune pentru a acoperi deficitul de energie provocat de Rusia, care a redus fluxul de gaze naturale către Europa. Emisiile cresc pe termen scurt, în timp ce guvernul depune eforturi pentru a limita criza fără precedent.

Țara, care are cea mai mare economie din Europa, a planificat să închidă reactoarele nucleare până la sfârșitul anului, după ce opinia publică s-a întors împotriva acestei surse de energie în urma dezastrului de la Fukushima din Japonia.

Franța exportă de obicei energie către Germania în timpul iernii, când cererea crește, dar întreruperile de la reactoarele nucleare ale Electricite de France SA riscă să restrângă aprovizionarea în întreaga Europă și să declanșeze întreruperi forțate de energie.