” Parchetul European (EPPO) își începe activitatea cu un caz din Germania . “La 1 iunie am înregistrat primul caz care a venit din Germania”, a declarat procurorul general european Laura Kövesi într-un interviu acordat WirtschaftsWoche și altor publicații europene. Al doilea caz a venit din Italia. “Nicio țară nu este curată”, a spus românca și a subliniat că se așteaptă la cazuri din toate cele 22 de state membre ale UE care au aderat la EPPO. Ea nu a dezvăluit detalii despre cazul german.

Agenția lui Kövesi este responsabilă doar pentru cazurile care implică fonduri europene. Dacă fondurile din bugetul UE au ajuns în canale obscure, acest lucru nu a fost încă urmărit în mod sistematic. Autoritățile naționale nu au insistat asupra cazurilor pentru că nu erau resurse proprii. În cazul fraudei în mai multe state membre în același timp, există adesea o lipsă de cooperare între autoritățile judiciare. “Ne vom concentra pe criminalitatea transfrontalieră”, spune Kövesi.

Ea se plânge că agenția sa duce lipsă de personal. “Avem nevoie de cel puțin 50 de angajați aici, în Luxemburg, la nivel central, pentru a-i putea folosi ca investigatori financiari.” Comisia Europeană a majorat bugetul pentru anul 2021, astfel că din bugetul UE au curs șapte milioane de euro în plus față de cele prevăzute inițial. Bugetul pentru 2021 este de 44,9 milioane de euro. Cu toate acestea, a lipsit permisiunea de a angaja mai mult personal. Kövesi vrea să returneze o parte din fondurile suplimentare Comisiei Europene dacă nu le poate folosi pentru a recruta personal. “Ar trebui să îi folosesc pentru a cumpăra flori pentru clădirea noastră?”, întreabă Kövesi, răspunzând negativ la întrebare. “Dacă nu primim permisiunea de a recruta personal suplimentar, atunci nu ar trebui să folosim banii în niciun alt mod.” Kövesi atribuie faptul că Comisia Europeană nu dorește să acorde autorității mai mult personal unei lipse de înțelegere a activității investigatorilor: “Nu toți funcționarii publici știu cum lucrează anchetatorii și de ce are nevoie un parchet.”