Knesset-ul israelian a votat pentru o coaliție fragilă formată din opt partide, înlocuindu-l pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu după 12 ani în fruntea țării.

Cei 12 ani de putere ai lui Benjamin Netanyahu au luat sfârșit duminică, administrația sa fiind înlocuită de un guvern de coaliție alcătuit de centristul Yair Lapid și ultranaționalistul Naftali Bennett. Printr-un vot de încredere foarte strâns, 60-59, parlamentul israelian a aprobat noul guvern.

Yair Lapid, un lider al opoziției centriste, a câștigat votul de încredere în parlament. Dar, în conformitate cu un acord de împărțire a puterii, prim-ministru pentru următorii doi ani va fi Naftali Bennett, un naționalist de dreapta, în fruntea unei coaliții foarte diverse, care este de acord cu puține lucruri în afară de importanța înlăturării lui Netanyahu.

Preşedintele american Joe Biden l-a felicitat, duminică, pe noul prim-ministru israelian Naftali Bennett, care îi urmează lui Benjamin Netanyahu, la putere de 12 ani, potrivit AFP.

„În numele poporului american, îl felicit pe premierul Naftali Bennett, prim-ministru în alternanţă şi ministru al Afacerilor Externe Yair Lapid şi pe toţi membrii noului guvern israelian”, a spus Biden într-un comunicat. El a subliniat că „este nerăbdător să lucreze” cu Bennett „pentru a întări toate aspectele lungii şi strânsei relaţii dintre ţările noastre”.

„Israel nu are un prieten mai bun decât Statele Unite. Legătura dintre popoarele noastre este o dovadă a valorilor comune şi a deceniilor de strânsă cooperare şi pe măsură ce continuăm să ne consolidăm parteneriatul, Statele Unite rămân de neclintit în sprijinul său pentru securitatea Israelului”, a mai spus Biden.