După numărarea a peste 80% din voturi la scrutinul proporțional de listă națională Rusia Unită (Edinaya Rossiya – ER) totalizează 49,42% din voturile exprimate potrivit Comisiei Electorale, fiind urmat de Partidul Comuniștilor (KPRF), cu 19,78%, Partidul Liberal Democrat (LDPR) cu 7,55%, O Rusie Dreaptă (SR) cu 7,37% și Oameni Noi (NL) cu 5,37%.

Un astfel de scor va oferi ER peste jumătate din cele 225 de mandate în Duma de Stat alese prin proporțional. La scrutinul majoritar uninominal cu un singur tur prin care sunt desemnați ceilalți 225 de deputați ai Dumei de Stat potrivit rezultatelor parțiale ER conduce în 194 de circumscripții, ceea ce împreună cu majoritatea mandatelor alese la votul de listă îi va oferi o majoritate de peste 300 de mandate sau 2/3 din totalul celor 450 câte numără camera inferioară a parlamentului Federației Ruse.

Aceasta este a șasea victorie consecutivă a ER, partid format pentru a-l susține pe Vladimir Putin după prima victorie în alegerile prezidențiale din 2000. La precedentul scrutin parlamentar din 2016 ER a obținut 54% la votul de listă și 343 de mandate în total, performanță record care probabil nu va fi depășită anul acesta.

Sondajele de opinie indicau un scrutin mai echilibrat, cel puțin la votul de listă, dar măsurile administrative împotriva opozanților, inclusiv retragerea de pe internet de către Google și Apple a aplicației Vot Inteligent proiectată de aliații liderului întemnițat al opoziției liberale, Alexei Navalnîi, care indica alegătorilor cum să voteze ca să bareze calea ER, au făcut ca acest scrutin să constituie, din nou, o simplă formalitate pentru partidul de guvernământ.

Votarea s-a desfășurat în trei zile, începând cu 17 septembrie, iar participarea la vot a fost de circa 45%. Cu acest prilej au avut loc alegeri și pentru nouă guvernatori regionali și 39 din cele 85 de adunări legislative regionale ale Federației Ruse.