Laboratorul farmaceutic american Pfizer a anunţat vineri că pastila sa împotriva covid-19 – ”paxlovid” – are o eficienţă de 89% în prevenirea riscului spitalizării sau morţii, potrivit unor prme rezultate ale unor studii clinice, relatează AFP.

Întreprinderea a anunţat că vrea să furnizeze aceste rezultate ”imediat ce este posibil” Agenţiei americane a medicamentului (FDA), în vederea cererii unei autorizaţii.

Acesta este al doilea tratament de acest tip care prezintă rezultate pozitive, după un comprimat Merck, autorizat joi în Regatul Unit, prima ţară care l-a autorizat.

Medicamentele antivirale acţionează printr-o diminuare a capacităţii unui virus de a se replica, oprind în acest fel boala.

Uşor de adminstrat, aceste tratamente reprezintă o completare a vaccinurilor împotriva covid-19.

Primele rezultate ale Pfizer au la bază studii clinice esfectuate asupra a peste 1.200 de adulţi care s-au îmbolnăvit de covid-19 şi care prezintă un risc să dezvolte un caz grav al bolii.

La câteva zile după apariţia simptomelor, unora li s-a administrat pastila Pfizer, iar altora un placebo.

”Analiza intermediară a arătat o reducere cu 89% a riscului spitalizării din cauza covid-19 şi a decesului din orice cauză, în comparaţie cu un placebo, la pacienţi trataţi în trei zile de la apariţia simptomelor”, anunţă într-un comunicat Pfizer.

La test urmau să ia parte, în total, 3.000 de persoane, însă recrutările au fost oprite ”din cauza eficienţei zdrobitoare” a tratamentului la primele rezultate, anunţă Pfizer.

”Anunţul de azi schimbă cu adevărat situaţia în eforturle noastre mondiale de a opri ravagiile cauzate de această pandemie”, se felicită CEO-ul Pfizer Albert Bourla, citat în comunicat.

”Aceste date sugerează că tratamentul nostru antiviral candidat, în cazul în care este aprobat de către autorităţile de reglementare, are potenţialul să salveze viaţa unor pacienţi, să reducă gravitatea infecţiilor covid-19 şi să evite până la nouă spitalizări din zece”, declară el.

Tratamentul Pfizer urmează să fie comercializat sub denumirea de paxlovid.