Frica și furia care au cuprins capitala SUA sub președinția lui Donald Trump au lăsat țara în pericol, democrația sa îmbolnăvită și imunitatea sa slăbită.

Poate că Trump a fost extirpat din funcție în noiembrie, dar trumpismul nu a fost eradicat. După luni de recuperare post-alegeri, acesta a revenit în forță, făcând metastaze lente în tot corpul și sufletul țării.

La mai puțin de un an după ce a câștigat “bătălia pentru sufletul Americii”, președintele Joe Biden scade în sondaje, în timp ce cifrele predecesorului său sunt, ei bine, în creștere. De fapt, potrivit unui sondaj recent, Trump îl devansează deja pe Biden, deși cu o marjă mică, de 48 la 46 de puncte.

Aceste cifre s-ar putea răsturna din nou în favoarea democraților dacă aceștia vor reuși să adopte în Congres, înainte de sfârșitul anului, proiectele de lege privind infrastructura și de reconciliere de tip New Deal, care vor injecta trilioane de dolari în economia americană.

Dar chiar și efectul unei astfel de legislații s-ar putea dovedi tranzitoriu, în funcție de o serie de factori economici și politici, precum și de opoziția republicană față de politicile socialiste de tip “nanny-state” la nivel federal și statal.

Între timp, 14 state controlate de republicani, aflate sub influența lui Trump, au adoptat 24 de noi legi care le afirmă controlul asupra desfășurării alegerilor și facilitează anularea rezultatelor alegerilor.

Trump continuă să respingă rezultatele ultimelor alegeri și încă nu și-a declarat oficial candidatura, dar tot ceea ce spune sau face este campanie electorală. El organizează mitinguri în întreaga țară, iar pe 9 octombrie va organiza unul în statul Iowa, de unde pornesc toate candidaturile prezidențiale.

În iulie, jurnalistul Michael Wolff, care a scris trei cărți acuzatoare despre Trump, a concluzionat, după o invitație bizară și neașteptată la cină din partea fostului președinte, că o candidatura a sa în 2024 este o certitudine.

Dar, deocamdată, mogulul-fost-presedinte prețuiește alimentarea speculațiilor mediatice și a anticipărilor publice, ceea ce îl ajută să-și vindece ego-ul rănit și face ca banii din donații să continue să curgă. Comitetele sale de acțiune politică, PAC, au adunat peste 82 de milioane de dolari în prima jumătate a acestui an.