Australia va cheltui 580 milioane de dolari pentru a construi noi facilități de instruire și pentru a îmbunătăți bazele militare din nordul țării, astfel incat acestea să poată găzdui avioane mai mari.

Australia va cheltui 580 milioane de dolari pentru modernizarea a patru baze militare din nordul său, se așteaptă să anunțe prim-ministrul Scott Morrison miercuri, potrivit extraselor din anunțul văzut de agenția de știri Reuters. O pistă de aterizare în Teritoriul de Nord va fi prelungită pentru a suporta aeronavele mai mari, arealele de tragere vor fi revizuite și noi facilități de instruire înființate pentru personalul de apărare și pentru pușcașii marini americani.

„Lucrând cu Statele Unite, aliații noștri și vecinii din regiunea Indo-Pacifică, vom continua să promovăm interesele Australiei prin investiții în Forța de Apărare Australiană”, va spune prim-ministrul Scott Morrison.

„Accentul nostru este să urmărim pacea, stabilitatea și un Indo-Pacific liber și deschis, cu o ordine mondială care să favorizeze libertatea”.

Modernizările militare vor începe anul acesta și vor fi finalizate până în 2026.

Unul dintre cei mai înalți oficiali ai securității din Australia, la începutul acestei săptămâni, a declarat că democrațiile liberale trebuie să se pregătească de război.

Secretarul Departamentului Afacerilor Interne, Mike Pezzullo, nu a specificat catalizatorul pentru avertismentul său, dar acesta vine dupa o deteriorare accentuată a relației Australiei cu China și o creștere a tensiunilor regionale asupra Taiwanului. Relațiile dintre Australia și cel mai mare partener comercial al acesteia au fost în cădere liberă de un an după ce guvernul australian a solicitat o anchetă independentă asupra originilor coronavirusului, care a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului 2019. De atunci, Beijingul a provocat o serie de represalii comerciale, inclusiv impunerea unor tarife paralizante asupra orzului și vinului australian și blocarea transporturilor de cărbune.

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a declarat duminică că un conflict între China și Taiwan „nu ar trebui să fie ignorat”.

Australia și China au avut un conflict și asupra Hong Kongului, Canberra exprimându-și opoziția față de legea securității naționale impusă de China fostei colonii britanice.

Anul trecut, Morrison a suspendat acordul de extrădare al țării cu Hong Kong și a extins vizele pentru aproximativ 10.000 de persoane din Hong Kong care se află deja în Australia din cauza îngrijorărilor cu privire la impactul legii.

De asemenea, a avertizat cetățenii australieni că „pot avea un risc crescut de detenție din motive de securitate națională vag definite”.

Cel mai recent, guvernul federal al Australiei a anulat două acorduri între statul Victoria și China în cadrul inițiativei Belt and Road, invocând preocupări de securitate națională.

Ambasada Chinei a condamnat demersul ministrului de externe Marise Payne de a anula cele două acorduri semnate de statul Victoria ca fiind „provocatoare” și a declarat că va deteriora în continuare legăturile cu Australia.