Flotila Royal Navy se va opri în India și Singapore și va naviga, de asemenea, prin contestata Mare a Chinei de Sud.

Portavionul HMS Queen Elizabeth al Marii Britanii va conduce o flotilă de nave Royal Navy prin apele asiatice în vizite in porturi din Japonia și Coreea de Sud, a anunțat ambasada britanică la Tokyo, dupa ce și Australia a avertizat cu privire la amenințările de conflict din regiune.

Călătoria de profil, anunțată luni de ambasada britanică, are ca scop consolidarea legăturilor de securitate din Asia de Est și apare pe fondul tensiunilor din regiune, pe măsură ce îngrijorarea crește în Japonia cu privire la orice amenințare reprezentată de Taiwanul vecin de China, precum și creșterea tensiunilor în disputa Marea Chinei de Sud.

Premierul japonez Yoshihide Suga și președintele SUA Joe Biden au emis o declarație comună în această lună, abordând agresivitatea din ce în ce mai mare a Chinei in regiune și importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan.

Grupul britanic de nave de luptă care include regina Elisabeta și 18 avioane de lupta stealth F-35B, două distrugătoare, două fregate și două nave de sprijin vor trebui să navigheze prin Marea Chinei de Sud în drum spre Asia de Est. China revendică aproape întreaga mare, în timp ce națiunile din Asia de Sud-Est, inclusiv Filipine, Malaezia și Vietnam, revendică, de asemenea, părți din ea. Navele vor opri și în India și Singapore, a declarat luni Royal Navy.

I se vor alătura nave din Statele Unite și o fregată din Olanda și vor desfășura exerciții cu forțe din Japonia, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Franța, EAU, Danemarca, Grecia, Italia, Turcia, Israel, India, Oman și Coreea de Sud, a declarat guvernul britanic într-o declarație. Alte nave străine aflate în prezent în apele asiatice includ un transportator amfibiu francez și două portavioane ale marinei americane, dintre care unul, USS Ronald Reagan, are sediul în Japonia. Vineri, Japonia a anunțat că va găzdui și un exercițiu militar cu SUA și Franța în perioada 11-17 mai.