Pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Israel, liderii organizației palestiniene Hamas se întâlnesc cu oficiali ruși la Moscova

324

Marți seară, o delegație de lideri Hamas a sosit la Moscova pentru a purta discuții „importante” cu oficiali ruși, potrivit site-ului pro-Fatah Ma’an News, citat de I24News din Israel.

Printre membrii delegației se numără vicepreședintele Hamas, Mousa Mohammad Abu Marzook, și alți doi lideri, Fathi Hammad și Hussam Badran.

Scopul vizitei este de a discuta despre situația din Ierusalim, în condițiile în care ciocnirile dintre forțele israeliene și credincioșii palestinieni au izbucnit pe Muntele Templului în timpul lunii sfinte a Ramadanului, potrivit Jerusalem Post.

Muhammad Hamadeh, purtătorul de cuvânt al Hamas pentru Ierusalim, a declarat marți că „a afecta moscheea Al-Aqsa, înseamnă a te juca cu detonatoarele”, potrivit cotidianului israelian, adăugând că recentul val de atacuri teroriste din Israel reprezintă o „mare provocare pentru ocupație”.

„Anunțul Brigăzii Al-Qassam (aripa militară a Hamas) privind operațiunea din Salfit confirmă direct, încă o dată, că ocupația se joacă cu detonatoarele”, a declarat Hamadeh.

Luni, aripa militară a grupării Hamas a revendicat uciderea unui agent de securitate în orașul israelian Ariel din Cisiordania.

Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam au afirmat într-o declarație că atacul a venit ca răspuns la „agresiunea Israelului împotriva Moscheii Al-Aqsa”.

Din cauza revoltelor din timpul Ramadanului, guvernul israelian a închis Muntele Templului pentru vizitatorii evrei pe 22 aprilie, dar se așteaptă ca situl să se deschidă din nou joi, de Ziua Independenței Israelului.

Cu toate acestea, înainte de reluarea vizitelor evreilor la locul sfânt, Hamas a emis miercuri o nouă amenințare pe site-ul său.

„Permisiunea acordată de ocupația sionistă pentru ca hoardele de coloniști să ia cu asalt joi Moscheea Al-Aqsa este considerată a fi o joacă cu focul și va antrena regiunea într-o escaladare pentru care ocupația va purta întreaga responsabilitate”, a declarat Hamas.

Organizația a făcut apel la musulmani să se „mobilizeze” în orașul Ierusalim pentru „a ne apăra identitatea și religia și pentru ca ocupația să știe că încercările de a împărți Al-Aqsa în ore și spații de rugăciune separate și de a iudaiza locurile noastre sfinte nu vor rămâne fără răspuns și nu își vor atinge obiectivele malițioase”.

Hamas este acronim al Harakat al-Muqawama al-Islamiyya și este o organizație paramilitară palestiniană islamistă.

Scopul său declarat este cucerirea teritoriilor aflate în prezent în cadrul statului Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza.

Uniunea Europeană, Canada, Statele Unite și Israel consideră Hamas un grup terorist. Atacurile îndreptate preferențial contra populației civile și alte abuzuri privind drepturile omului, au fost condamnate de Națiunile Unite și Organizația pentru protecția Drepturilor Omului.

„Mercenari israelieni” luptă în Ucraina alături de regimentul Azov, pe care Moscova îl numește „nazist”, a declarat miercuri diplomația rusă, după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a reînviat o teorie a conspirației despre presupusul „sânge evreiesc” al lui Adolf Hitler, potrivit BFM TV.

„Voi spune ceva ce probabil că politicienii israelieni nu vor să audă, dar poate că vor fi interesați. În Ucraina, mercenarii israelieni sunt de partea combatanților Azov”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, într-un interviu pentru Radio Sputnik.

În urmă cu o zi, Moscova a acuzat Israelul că „susține regimul neonazist de la Kiev”.

„Am acordat atenție declarațiilor anti-istorice ale ministrului de externe (israelian) Yair Lapid, care explică în mare măsură decizia actualului guvern de a susține regimul neonazist de la Kiev”, a precizat diplomația rusă, într-un comunicat. „Istoria cunoaște, din păcate, exemple tragice de cooperare între evrei și naziști”, a adăugat comunicatul.

SURSĂg4media