În ideea de a preveni protestele de masă, în urma lipsurilor din ce în ce mai acute, în special de combustibili, dar și de unele produse alimentare, guvernul lui Johnson pregătește acum legi noi, prin care cei care blochează căile de transport vor putea fi condamnați în regim de urgență la șase luni închisoare.

‘Voi închide activiștii’: Boris Johnson amenință protestatarii “nesăbuiți și egoiști” care au adus haos pe autostrăzile din Marea Britanie, cu amenzi uriașe și cu închisoarea, pentru a apăra “majoritatea care respectă legea”, ale cărei vieți sunt perturbate.

În conformitate cu noua legislație planificată, activiștii care blochează arterele vitale de transport vor risca până la șase luni de închisoare sau amenzi nelimitate.

Măsura vine ca urmare a plângerilor poliției, care s-a plâns că nu a avut suficiente puteri pentru a opri protestatarii ecologiști din grupul Insulate Britain să oprească unele artere rutiere ale țării, cum ar fi M25, M1 și M4.

Unii șoferi au rămas în blocaje în timp ce își duceau rudele la spital sau transportau provizii vitale.

Premierul a declarat aseară: “Acest guvern va fi întotdeauna de partea majorității care respectă legea și va asigura cele mai dure sancțiuni posibile pentru infractorii care blochează în mod deliberat drumurile principale.

‘Vom da poliției puterile de care are nevoie pentru a opri comportamentul lor nesăbuit și egoist.

‘Dreptul de a protesta este sacrosanct, dar nu există niciun drept de a provoca haos și suferință asupra oamenilor care încearcă să își vadă de viața lor.’

Boris Johnson și-a prezentat poziția sa fermă la sosirea la conferința Partidului Conservator de aseară, pe fondul haosului rutier cauzat de criza carburanților, care a dus la o lipsă critică de benzină în benzinăriile din Londra și din sud-est.