Olimpiada de la Beijing. Kamila Valieva (Rusia) va putea participa în continuare la probele de patinaj artistic, chiar dacă a fost confirmată pozitiv la testul anti-doping în decembrie. Pentru că are sub 16 ani, este considerată “persoană protejată”.

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport a permis ca patinatoarea să-și continue evoluția în cadrul competiției, invocând circumstanțe excepționale, printre care statutul sportivei de “persoană protejată” conform Codului Mondial Antidoping și “problemele serioase” în ceea ce privește întârzierea rezultatului testului. 

Definiția unei “persoane protejate” include sportivii care nu au împlinit încă 16 ani la momentul unei încălcări a regulilor anti-doping. Instanța a adăugat că dacă Valieva ar fi împiedicată de la a concura în continuare, acest lucru i-ar cauza “un prejudiciu ireparabil”.

Reamintim, rusoaica în vârstă de 15 ani a fost testată pozitiv pentru consumul de trimetazidină, un medicament pentru inimă interzis de Agenția Mondială Anti-Doping, deoarece are ca efect “transmiterea unei cantități mai mari de sânge și oxigen către mușchi și poate obține astfel rezistența sportivilor”.

Deși o probă a fost prelevată de la tânăra sportivă în perioada Crăciunului, rezultatul testului a fost predat Agenției Internaționale de Testare marți (8 februarie), în aceeași zi în care era programată ceremonia de decernare a medaliilor pe echipe, unde Valieva trebuia să primească medalia de aur.

O investigație separată a Agenției Ruse Anti-Doping va stabili dacă patinatorii ruși își pot păstra medalia de aur în proba pe echipe pe care au câștigat-o cu ajutorul lui Valieva. Totuși, analiștii se așteaptă ca agenția să dea un răspuns favorabil.

Proba de simplu feminin, la care Valieva este favorită pentru medalia de aur, începe cu programul scurt de marți și se termină joi cu proba de patinaj liber.