Acasă Featured A doua stire pagina principal Peste 4.000 de arestări în Rusia la manifestaţiile de susţinere a lui Navalnîi, inclusiv soţia acestuia, Iulia Navalnaia. UE si SUA condamnă utilizarea disproporționată a forței

Peste 4.000 de arestări în Rusia la manifestaţiile de susţinere a lui Navalnîi, inclusiv soţia acestuia, Iulia Navalnaia. UE si SUA condamnă utilizarea disproporționată a forței

0
Peste 4.000 de arestări în Rusia la manifestaţiile de susţinere a lui Navalnîi, inclusiv soţia acestuia, Iulia Navalnaia. UE si SUA condamnă utilizarea disproporționată a forței

Cel puţin 4.027 arestări au avut fost operate de către forţele de ordine, desfăşurate masiv, mai ales la Moscova, împotriva a mii de manifestanţi care au ieşit în stradă în zeci de oraşe ruseşti, de la Smolensk, în vest, la Vladivostok, pe coasta Oceanului Pacific, la apelul lui Aleksei Navalnăi, încarcerat la revenirea sa în ţară, la 17 ianuarie, relatează Le Figaro.

Centrul capitalei ruse era duminică în stare de asediu – zece staţii de metrou au fost închise manifestanţilor, care au fost chemaţi iniţial în Piaţa Lubianka, în faţa sediului serviciilor ruse de securitate FSB, unde au fost împiedicaţi să intre.

Sâmbăta trecută, aproximativ 20.000 de manifestanţi, potrivit AFP, s-au adunat în Piaţa Puşkiin, la aproximativ doi kilometri de Kremlin, iar mulţimea a fost împinsă apoi pe bulevarde din zonă, unde au avut loc confruntări cu poliţia. Duminică, consemnul puterii pare că a fost împiedicarea oricărei regrupări a protestatarilor.

Din cauza blocării centrului capitalei, aceştia au încercat să se regrupeze în nord-estul capitalei, însă şi aici au avut loc numeroase arestări – 1.167 la Moscova, potrivit OVD-Info, iar prezenţa masivă a forţelor antirevoltă – Omon – i-a obligat pe manifestanţi să plece. În piaţa celor trei gări, un impresionant dispozitiv al poliţiei a fost de asemenea desfăşurat, iar manifestanţii s-au îndreptat către Închisoarea Matroskaia Tişina (Tăcerea Mateloţilor), unde este încarcerat în prezent Aleksei Navalnîi.

”Puţin, hoţul!” şi ”Libertate!” au scandat potestatarii, la fel ca săptămâna trecută, care şi-au mărturisit exasperarea faţă de degradarea condiţiilor de trai în Rusia. ”Nu, nu mi-e frică să fiu arestat, sunt aici pentru viitorul ţării mele”, declară un tânăr în apropiere de staţia de metrou Komsomolskaia, care manifestează pentru prima oară. Duminică au fost mobilizaţi mai mulţi membri ai forţelor de ordine decât sâmbăta trecută, care au efectuat arestări în mod sistematic, cu o hotărâre evidentă şi uneori violentă de a ”înăbuşi în faşă” protestele.

Poliţia rusă a arestat-o pe Iulia Navalnaia, soţia opozantului politic încarcerat Aleksei Navalnîi, la o manifestaţie neautorizată, duminică, la Moscova în susţinerea acestuia, anunţă pe reţele de socializare aliaţi ai principalului opozant al Kremlinului, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, deplânge arestările masive din timpul protestelor pro-Navalnîi de duminică din Rusia. Borrell a scris pe Twitter că poliția a utilizat forța disproporţionat împotriva protestatarilor şi jurnaliştilor, relatează Agerpres, conform AFP.

Şi secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat duminică pe Twitter represiunea Moscovei împotriva protestatarilor anti-guvernamentali. Mesajul a atras reacţia Ministerului rus de Externe care a acuzat Statele Unite de „ingerinţă flagrantă” în afacerile sale interne.

Potrivit Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost arestaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.