Peste 40.000 de oameni au manifestat împotriva vaccinării obligatorii, la Viena

376

Peste 40.000 de oameni s-au strâns şi în acest weekend pe străzile capitalei Viena pentru a-şi manifesta nemulţumirile, după ce guvernul federal a impus lockdown naţional şi a anunţat că de la 1 februarie va impune obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19, potrivit Reuters.

Poliţia a estimat dimensiunea protestului la peste 40.000 de participanţi, în timp ce aproximativ 1.500 de persoane au organizat contra-proteste. Protestatarii au purtat pancarte pe care scria: „Voi decide pentru mine”, „Facem Austria din nou mare” şi „Noi alegeri” au mărşăluit pe străzile capitalei austriece. „Sunt aici pentru că sunt împotriva vaccinărilor forţate. Sunt pentru drepturile omului, iar încălcarea drepturilor omului ar trebui oprită”, a declarat un protestatar pentru Reuters. „Ne protejăm copiii”, a adăugat un altul.

Aproximativ 1.200 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a gestiona manifestanţii veniţi din mai multe direcţii, care s-au unit într-un marş pe bulevardul central Ring. Poliţiştii au folosit spray-uri cu piper împotriva unor protestatari care au aruncat cu petarde spre poliţie şi au reţinut câţiva manifestanţi.

Austria a fost prima ţară din Europa care a reimpus lockdown, inclusiv pentru vaccinaţi, şi a decis să facă vaccinarea obligatorie. Austria, o ţară cu 8,9 milioane de locuitori, a raportat aproape 1,2 milioane de cazuri de coronavirus şi peste 12.000 de decese legate de Covid-19 de la începutul pandemiei, anul trecut. Numărul cazurilor noi a scăzut de la începutul carantinei, ai căror termeni fac excepţie pentru proteste.

SURSĂadevarul