Cotația grâului a coborât marți la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni iar porumbul și-a continuat declinul, după ce Rusia a semnalat că își va reduce atacurile asupra unor importante orașe din Ucraina, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Chicago, cotațiile futures la porumb au scăzut cu 2,5%, până la cel mai redus nivel de după data de 17 martie. În cazul grâului, cotațiile au scăzut cu până la 6,7%, revenind sub pragul de 10 dolari per bushel. Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu și sunt de asemenea importanți furnizori de uleiuri alimentare.

Prețurile petrolului au scăzut marți cu circa 2 dolari pe baril după informațiile pozitive legate de negocierile dintre Rusia și Ucraina pentru a pune capăt conflictului militar, deși negociatorii de la Moscova au clarificat că acestea nu reprezintă o încetare a focului, transmite Reuters. Cotațiile petrolului au fost influențate negativ și de noile restricții din China pentru a reduce răspândirea coronavirusului, care au provocat îngrijorări că cererea de combustibil ar putea fi afectată, scrie News.ro.

Prețul țițeiului Brent a scăzut cu 2,38 dolari, sau cu 2,1%, până la 110,10 dolari pe baril până la ora 17:42 GMT (20:00 ora României). Cotația țițeiului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a scăzut cu 1,89 dolari, sau cu 1,9%, la 104,02 dolari pe baril. Fiecare indicator de referință a scăzut cu 7% luni și a scăzut din nou cu până la 7% marți, înainte de a reveni de la minimele sesiunii. Negociatorii ucraineni și ruși s-au întâln marți în Turcia pentru primele discuții față în față în ultimele aproape trei săptămâni. Principalul negociator rus a spus că discuțiile au fost ”constructive”. Rusia a promis că își va reduce operațiunile militare în jurul Kievului și în nordul Ucrainei; Ucraina a propus adoptarea unui statut neutru, dar cu garanții internaționale că va fi protejată de atacuri. Cotațiile petrolului și-au revenit de la nivelurile minime ale sesiunii atunci când negociatorul principal al Moscovei a avertizat că promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare nu reprezintă o încetare a focului și că un acord oficial cu Kievul mai are un drum lung de parcurs.