Poliția din Maldive a arestat trei bărbați suspectați că ar fi încercat să-l asasineze pe Mohamed Nasheed, fostul președinte – primul al țării care a fost ales democratic – și activist pentru schimbările climatice. Nasheed a fost grav rănit joi de o bombă plantată pe o motocicletă. Poliția numește incidentul un atac terorist întreprins de „extremiști religioși”.

“Sunt bine”, ar fi spus Nasheed după ce și-a recăpatat cunoștința și a fost scos de pe aparatele de menținere a funcțiilor vitale, potrivit unei postări pe Twitter făcute de sora lui, Nashida Sattar. Fratele său, Ibrahim Nashid, a anunțat că doctorii sunt mulțumiți de recuperarea fostului șef de stat. “Nu mai este menținut în viață de aparate și respiră singur”, a scris Ibrahim pe Twitter. “Am schimbat câteva cuvinte. A promis să revină mai puternic decât înainte. Îl cred”.

Nasheed a fost primul președinte din Maldive ales în mod democratic și un critic aprig al extremismului islamic în arhipelagul cu populație majoritar suniită. Totodată, el a început să investigheze acuzațiile de corupție formulate la adresa liderilor opoziției.

Arhipelagul are un istoric de tulburări politice. Nasheed a fost lăsat fără funcție și exilat în 2012, în urma a ceea ce el a numit o lovitură de stat, în timp ce fostul președinte Abdulla Yameen a scăpat nevătămat după o explozie produsă la bordul ambarcațiunii sale, în 2015.