În Rusia, poliția a reținut peste 1000 de oameni în timpul protestelor de miercuri din întreaga țară, la care s-a cerut eliberarea din detenție a liderului opoziției Aleksei Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a înrăutățit după ce acesta a intrat în a treia săptămână de greva foamei. În ziua în care președintele Vladimir Putin și-a rostit discursul său anual către națiune, al 17-lea la număr în această calitate, mii de ruși, de la Vladivostok, din Orientul Îndepărtat, și până la Kaliningradul de la Marea Baltică s-au alăturat apelului lansat de membrii Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, care se tem că sănătatea opozantului rus va fi afectată „iremediabil” dacă va primi un tratament medical adecvat.

Demonstrațiile au avut loc la numai o zi după ce autoritățile ruse au declarat Fundația lui Navalnîi drept una extremistă, ceea ce ar putea conduce la închiderea acesteia. Fundația Anticorupție este cunoscută prin investigațiile sale care îi vizează pe înalți oficiali ruși, inclusiv pe președintele Putin. Susținătorii lui Navalnîi plănuiau să organizeze protestele mai târziu, primăvara aceasta, dar le-au devansat din cauza înrăutățirii bruște a sănătății lui Navalnîi, care acuză dureri de picioare și de spate și cere asistență medicală adecvată.

Experții ONU în domeniul drepturilor omului au cerut miercuri Rusiei să permită liderului opoziției închis Aleksei Navalnîi să fie evacuat medical și tratat în străinătate, spunând că cred că viața lui este în pericol, scrie agenția Reuters.

Navalnîi este ținut în condiții dure într-o colonie penitenciară de înaltă securitate și „a refuzat accesul la îngrijiri medicale adecvate”, condiții care pot echivala cu tortura, considera experţii ONU. „Îndemnăm autoritățile ruse să se asigure că domnul Navalnîi are acces la medicii săi și să-i permită să fie evacuat pentru tratament medical urgent în străinătate, așa cum au făcut-o în august 2020”, au declarat experții ONU, citați de Reuters.

Aleksei Navalnîi este în greva foamei din 31 martie, iar avocaţii săi susţin că riscă să ajungă la grave probleme cardiace şi renale, care ar putea provoca decesul. Administraţia Joseph Biden a avertizat Rusia că vor exista „consecinţe” dacă Aleksei Navalnîi va muri în închisoare. Aleksei Navalnîi a decis intrarea în greva foamei în semn de protest faţă de lipsa de acces la servicii medicale şi supunerea la „acte de tortură” prin privarea de somn.

Aleksei Navalnîi se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. Criticul Kremlinului ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate , considerată de Occident și de organizaţii internaționale pentru apărarea drepturilor omului drept motivată politic.