UE va lansa Global Gateway, un program menit a intra în competiție cu inițiativa Centură și Drum a Chinei – o rețea masivă și cu influență geopolitică de investiții în infrastructură și transporturi, de care Beijingul se folosește pentru a-și conecta exportatorii la piețele occidentale, transmite Politico, citată de Rador.

„Vrem să transformăm Global Gateway într-o marcă de încredere pe tot cuprinsul lumii”, a declarat miercuri președinta Comisei Europene Ursula von der Leyen în cadrul discursului ei anual despre Starea Uniunii. „Vom construi parteneriate Global Gateway cu țări din întreaga lume. Vrem investiții în infrastructură de calitate, în conectarea bunurilor, oamenilor și serviciilor din toată lumea.”

Ea nu s-a ferit să se refere la ținta principală – China, care e criticată de Occident pentru că își extinde influența strategică și creează dependență prin datorii prin intermediul programului ei de infrastructură și investiții de miliarde de dolari.

„Vrem să creăm legături, nu dependență”, a declarat Von der Leyen.

„Ne pricepem să finanțăm drumuri. Dar nu are sens ca Europa să construiască un drum perfect între o mină de cupru cu proprietar chinez și un port cu proprietar chinez. Trebuie să devenim mai inteligenți în ce privește astfel de investiții”, a declarat ea.

Ea a adăugat că o prioritate ar fi ca UE să discute proiecte de conectare cu Africa la o conferință regională ce va ave aloc în februarie.

Anunțul ei survine la trei luni după ce liderii UE însărcinaseră Comisia să conceapă un nume și o siglă pentru noul plan UE împotriva inițiativei Centură și Drum.