Polonia și Ungaria au renunțat la veto în privința bugetului UE după ce mecanismul pentru statul de drept va intra în vigoare cu întârziere

534

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anuțat că liderii UE au căzut de acord în privința pachetului financiar de 1.800 miliarde de euro, destinat reconstrucției economiei în Europa după pandemia de Covid-19. Ungaria și Polonia au renunțat să mai blocheze bugetul multianual.

„Acum putem începe cu implementarea planului nostru de relansare  (..) a transmis Charles Michel pe contul de twitter.

Pentru a renunța la veto, Ungaria și Polonia au primit o concesie majoră de la Comisia Europeană, conform Politico: orice eventuală sancțiune prin mecanismul care leagă fondurile UE de respectarea statului de drept va trebui să aștepte o decizie finală a Curții de Justiție a UE.

Reamintim că noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permite suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări.

Acuzând că acest mecanism nu are criterii clare şi poate fi folosit ca un instrument politic arbitrar de sancţionare a ţărilor care promovează politici neagreate la Bruxelles, Ungaria și Polonia au blocat prin veto pe 16 noiembrie bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul „Next Generation” care are la bază un fond de 750 de miliarde de euro din care statele membre vor accesa credite şi granturi.

SURSĂg4media