Polonia spune că se va opune oricărui demers al UE care urmărește să priveze Ungaria de fonduri europene

    233

    Polonia afirmă că se va opune „oricărui demers” al Bruxellesului care urmărește să priveze Ungaria de finanțări europene de 7,5 miliarde de euro din cauza riscurilor de corupție din această țară, relatează AFP. Comisia Europeană a evidențiat „nereguli” și „carențe” în procedurile de achiziții publice din Ungaria, proporția „anormal” de ridicată a cererilor unice pentru aceste contracte, precum și lipsa controlului asupra conflictelor de interese și absența urmăririlor judiciare în caz de suspiciuni de fraudă, scrie Agerpres.

    „Polonia se va opune cu toată forța oricărui demers al instituțiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o țară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Șeful guvernului naționalist-populist polonez, el însuși în conflict cu Bruxellesul, care îl acuză de nerespectarea statului de drept, a reamintit că omologul și aliatul său ungar Viktor Orban a pregătit deja „un proiect de acord cu Comisia Europeană”.

    Bruxellesul a acordat un termen de câteva săptămâni Budapestei pentru a face reforme. Executivul european a sugerat Consiliului, instituția care reprezintă statele membre și căreia îi revine decizia finală, să suspende 65% din fondurile a trei programe legate de politica de coeziune, ceea ce reprezintă 7,5 miliarde de euro. Bruxellesul a declanșat în aprilie împotriva Ungariei o procedură care nu a mai fost folosită până acum și care ar putea conduce la suspendarea unor finanțări europene cât timp utilizarea lor este amenințată de încălcări ale principiilor statului de drept. Ungaria s-a angajat duminică să-și îndeplinească toate angajamentele asumate față de Comisia Europeană pentru a debloca finanțarea Uniunii Europene. Ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu UE, a declarat că speră că măsurile Ungariei vor fi suficiente pentru a convinge Comisia UE că vor fi implementate suficiente garanții pentru a proteja fondurile UE.