Guvernul polonez a anunțat noi măsuri menite să țină în frâu cea mai mare inflație din ultimele două decenii, promițând ample reduceri de taxe pentru alimente și combustibili, ce vor costa bugetul de stat până la 20 miliarde de zloți (5 miliarde dolari).

Premierul Mateusz Morawiecki, care se confruntă cu nemulțumirea populației din cauza unei reforme fiscale eșuate, a prezentat, marți, al doilea pachet de măsuri destinate combaterii inflației din tot atâtea luni, scrie Bloomberg.

Morawiecki a declarat că guvernul va reduce temporar taxa pe valoarea adăugată la benzină și o va elimina în cazul alimentelor de bază, îngrășămintelor și gazelor naturale, începând cu luna februarie.

Totodată, Morawiecki a îndemnat retailerii să răspundă prin reducerea prețurilor și le-a cerut cetățenilor să fie “atenți” la magazinele care nu o fac. “Cei mai mulți polonezi nu pot dormi din cauza facturilor în creștere. Se știe că inflația a fost cauzată de factori externi, dar noi trebuie să găsim răspunsul și să suportăm prețul”, a declarat Morawiecki într-o conferință de presă. Tăierile de taxe vor rămâne în vigoare timp de șase luni, cu un impact asupra bugetului din acest an estimat până la 20 miliarde de zloți, potrivit premierului polonez. Morawiecki a prezentat noul pachet de măsuri în condițiile în care se confruntă cu nemulțumirile tot mai mari legate de implementarea unei reforme fiscale indicată drept emblematică pentru sprijinirea persoanelor cu venituri mici, dar care a fost marcată de erori și confuzie. Reforma vizează creșterea veniturilor pentru aproximativ 18 milioane de salariați și pensionarii, potrivit guvernului, care a calculat că aceștia vor primi, în total, 17 miliarde de zloți în plus. În schimb, modificările, insuficient de clare, au dus la scăderea veniturilor pentru o parte dintre profesori și pensionari, aceștia încasând sume mai mici în ianuarie comparativ cu lunile precedente. Morawiecki a cerut scuze, marți, pentru haosul provocat de programul de reformă și a declarat că polonezii vor vedea un efect pozitiv asupra veniturilor lor în lunile următoare.