Acasă Externe Polonia va primi primul lot de tancuri Abrams de la SUA

Polonia va primi primul lot de tancuri Abrams de la SUA

0
Polonia va primi primul lot de tancuri Abrams de la SUA

Polonia va primi primele sale tancuri Abrams din Statele Unite în primăvară, a declarat joi ministrul apărării Mariusz Błaszczak, citat de CNN.

Błaszczak a declarat pentru postul public de radio Polskie Radio 1 că 58 de tancuri fabricate în SUA vor fi livrate în lunile următoare, iar trupele poloneze au început să se antreneze pe aceste vehicule „de ceva timp”.

„Mai întâi Leopards, acum Abrams. Vă mulțumesc [președintelui Joe Biden]. Pacea în Europa este din ce în ce mai aproape”, a scris pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

În decembrie, SUA au aprobat o vânzare de tancuri Abrams către Polonia în valoare de 3,75 miliarde de dolari.

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care reprezintă o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”, se arată într-o notă a Departamentului de Stat al SUA publicată la acea vreme.

„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Poloniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin furnizarea unei forțe credibile care este capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO”.

Anunțul privind prima livrare a acestor tancuri vine în contextul în care Polonia se pregătește să trimită o parte din tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

Marcin Przydacz, șeful Biroului de politică internațională al președintelui polonez, a declarat că țara va trimite „o companie” de tancuri.

El nu a vrut să precizeze exact câte tancuri intenționează să trimită Polonia, dar a spus că o companie de tancuri este de obicei formată din „între 10 și 14 vehicule Leopard 2”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.