Peste 100 de pompieri români participă la stingerea incendiilor din Grecia. Viteza de reacţie şi profesionalismul lor este lăudat de presa elenă.

Publicaţia greacă fimes.gr laudă intervenţia pompierilor români din insula grecească Evia. „Pompierii români care au venit în ţara noastră să întărească efectivele anti-incendiu şi să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă”, spune presa elenă, citată de ziare.com.

Grecii apreciază viteza de organizare şi meticulozitatea românilor care la sosirea în Evia au înfiinţat rapid un sediu independent faţă de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering şi logistică proprii. „Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie pentru localizarea incendiilor. În acelaşi timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă şi, cu furtunurile racordate între ele pe distanţe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile”, spun grecii.

„De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulaţia. Aşadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranţă o oglindă a unei ţări dezvoltate şi nu una subdezvoltată, aşa cum mulţi o văd”, se mai arată în articol.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat luni, 9 august, că acţiunea pompierilor români continuă în zona Spathari din insula Evia „Începând cu ora 08.00, 45 de pompieri acţionează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetaţia uscată şi fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul va fi similar celui de ieri, intervenţia asigurându-se cu 6 maşini de stingere şi 2 cisterne. Totodată, 6 salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum şi crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor”, spun cei de la DSU.