Premierul de la Chișinău Natalia Gavrilița și-a anunțat vineri demisia din funcție, după un mandat de un an și jumătate, ceea ce înseamnă căderea întregului guvern al Republicii Moldova, într-o perioadă în care țara se confruntă cu o criză energetică, economică şi de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape un an. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că acceptat demisia şefei guvernului, Natalia Gavriliţa, şi că va avea consultări cu facţiunile parlamentare, iar ulterior va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru.

Demisia guvernului de la Chişinău are loc pe fondul unor speculaţii despre apariţia unor tabere cu interese divergente în partidul de guvernământ PAS, fondat de preşedinta Maia Sandu, notează postul de radio Europa Liberă.

Guvernul Gavrilița a fost învestit în funcție în 6 august 2021, cu votul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, și tot atunci a depus jurământul în fața președintei Maia Sandu.

14:00Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a reacționat și el pe Facebook, spunând că Republica Moldova a fost guvernată de Natalia Gavrilița „cu responsabilitate, multă atenție și muncă dedicată”, în contextul în care statul s-a confruntat cu mai multe crize fără precedent, cu amenințări de ordin economic, social, energetic, scrie deschide.md.

  • „Mulți au vrut ca Moldova să cadă, însă grație acestui guvern, grație doamnei Gavrilița și echipei, în țara noastră a fost menținută pacea și stabilitatea. Datorită eforturilor Guvernului, am asigurat țara cu energie, am identificat ajutor financiar crucial de la partenerii noștri internaționali, am acordat compensații și majorări pentru a fi alături de oameni.
  • Doamna președintă urmează să desfășoare consultări cu facțiunile parlamentare. Fracțiunea PAS sprijină și va asigura formarea unui nou guvern care se va concentra pe provocările de securitate și dezvoltare economică” a notat Grosu.

13:25Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat pe Facebook că va avea consultări cu facțiunile parlamentare și, ulterior, va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru:

  • Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize.
  • În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment.
  • Mulțumim mult, Natalia!
  • Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”.