Președinele american Joe Biden a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează Sky News și The Guardian.

Președintele american Joe Biden a declarat luni, de la Kiev, că la un an de la invadarea Ucrainei, „războiul de cucerire al lui Putin eșuează”.

„Putin a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat”, a declarat Biden, stând alături de președintele ucrainean Volodomir Zelenski. „El a crezut că poate rezista mai mult decât noi. Nu cred că se gândește la asta acum”.

„S-a înșelat pur și simplu”, a spus Biden despre Putin. „Un an mai târziu, dovezile sunt chiar aici, în această sală. Stăm aici împreună”.

Vizita lui Biden în Ucraina, prima sa vizită de la invazie, a fost un moment extrem de simbolic, menit să demonstreze sprijinul american de durată pentru țară și poporul său.

El a amintit de începutul războiului, când lumea urmărea cu îngrijorare acumularea de trupe rusești de-a lungul graniței Ucrainei.

În discursul său, Biden și-a amintit cum el și Zelenski au vorbit la telefon în timp ce „avioanele rusești erau în aer și tancurile treceau granița voastră”.

„Mi-ați spus că se auzeau explozii pe fundal”, a spus Biden: „Nu voi uita niciodată asta”.

„Lumea era pe cale să se schimbe”, a subliniat el, amintindu-și ce i-a cerut Zelenski să facă în acea convorbire telefonică: „Adunați liderii lumii. Cereți-le să susțină Ucraina”.

„Ați spus că nu știți când vom putea vorbi din nou. În acea noapte întunecată de acum un an, lumea se pregătea literalmente în acel moment pentru căderea Kievului”, a spus Biden. „Poate chiar sfârșitul Ucrainei”.

UPDATE Biden anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei și spune că Putin „s-a înșelat amarnic”

Președintele american Joe Biden a declarat că a vizitat Kievul pentru a reafirma sprijinul „de neclintit” al Statelor Unite pentru Ucraina, anunțând un nou ajutor militar și o nouă serie de sancțiuni cu ocazia acestei călătorii istorice.

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze împlinirea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit și de nezdruncinat față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a afirmat Biden într-o declarație publicată de Casa Albă.